AMF: Det mesta blir sig likt i skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Katarina Romberg. chef för alternativa investeringar hos AMF.
AMF Pension gör storstilad skogsägardebut när de köper nästan 90 procent av Bergvik Skog Öst med 317 000 hektar skog.

Tidigare i somras blev det klart att Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till försäkringsbolaget AMF Pension. Affären omfattar 317 000 hektar skogsmark varav 295 000 hektar klassas som produktionsskog. Bolagsvärderingen vid tillfället, 12,2 miljarder, motsvarar 38 500 kronor per hektar.

Annons
Annons

Den nya ägaren AMF Pension har inte ägt egen skog tidigare. Katarina Romberg, chef för alternativa investeringar, påpekar dock att AMF har haft intressen i skogsbolag förut genom innehav i noterade skogsbolag..

– För att förstå varför vi vill äga skog får man backa tillbaks och se hela bilden. Vi förvaltar pensionen åt fyra miljoner sparare. Det är ett långsiktigt och stort ansvar. Vi ser att skog kan ge en rimlig avkastning i förhållande till risken. Vi anser  också att skog är en bra komplettering i vår investeringsportfölj, det är bra att portföljen diversifieras, säger hon till SKOGEN.

Att ett så ovanligt stort skogsinnehav fanns till salu såg AMF som ett bra tillfälle. Att samägandet skulle ske med just Billerud Korsnäs hade också stor betydelse eftersom AMF bedömer dem som ”en ansvarsfull och långsiktig ägare”, enligt Katarina Romberg.

 

VIRKESAVTAL PÅ 15 ÅR

AMF har tecknat ett avtal som garanterar Billerud Korsnäs virkesförsörjning i 15 år. Det innebär att AMF förbinder sig att sälja hela den avverkade virkesvolymen till dem. Det handlar om närmare en miljon kubikmeter om året som täcker ungefär en tiondel av bolagets råvarubehov. För Billerud Korsnäs finns ytterligare en fördel: Skulle AMF bestämma sig för att sälja marken när avtalet går ut så har man förtur att köpa tillbaks den.

Skogsmarken är belägen nära Billerud Korsnäs bruk i Gävle samt nära sågverk och järnvägsterminaler Dalarna och Hälsingland.

Skogen kommer att skötas enligt samma upplägg som tidigare och några stora förändringar i upphandling av skötseltjänster är inte att vänta, tror Katarina Romberg.

Nybildade Bergvik Skog Öst anställer nu en ny vd, Sofia Berg,  som tidigare var Bergvik Skog AB:s chefsjurist. Men AMF Pension kommer inte att själva anställa skogsexpertis.

– Vi är ganska så slimmade på kapitalförvaltningen men vi kommer självklart att ta in skogskompetens i styrelsen, säger Katarina Romberg.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons