AMF: Det mesta blir sig likt i skogen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Katarina Romberg. chef för alternativa investeringar hos AMF.
AMF Pension gör storstilad skogsägardebut när de köper nästan 90 procent av Bergvik Skog Öst med 317 000 hektar skog.

Tidigare i somras blev det klart att Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till försäkringsbolaget AMF Pension. Affären omfattar 317 000 hektar skogsmark varav 295 000 hektar klassas som produktionsskog. Bolagsvärderingen vid tillfället, 12,2 miljarder, motsvarar 38 500 kronor per hektar.

Annons
Annons

Den nya ägaren AMF Pension har inte ägt egen skog tidigare. Katarina Romberg, chef för alternativa investeringar, påpekar dock att AMF har haft intressen i skogsbolag förut genom innehav i noterade skogsbolag..

– För att förstå varför vi vill äga skog får man backa tillbaks och se hela bilden. Vi förvaltar pensionen åt fyra miljoner sparare. Det är ett långsiktigt och stort ansvar. Vi ser att skog kan ge en rimlig avkastning i förhållande till risken. Vi anser  också att skog är en bra komplettering i vår investeringsportfölj, det är bra att portföljen diversifieras, säger hon till SKOGEN.

Att ett så ovanligt stort skogsinnehav fanns till salu såg AMF som ett bra tillfälle. Att samägandet skulle ske med just Billerud Korsnäs hade också stor betydelse eftersom AMF bedömer dem som ”en ansvarsfull och långsiktig ägare”, enligt Katarina Romberg.

 

VIRKESAVTAL PÅ 15 ÅR

AMF har tecknat ett avtal som garanterar Billerud Korsnäs virkesförsörjning i 15 år. Det innebär att AMF förbinder sig att sälja hela den avverkade virkesvolymen till dem. Det handlar om närmare en miljon kubikmeter om året som täcker ungefär en tiondel av bolagets råvarubehov. För Billerud Korsnäs finns ytterligare en fördel: Skulle AMF bestämma sig för att sälja marken när avtalet går ut så har man förtur att köpa tillbaks den.

Skogsmarken är belägen nära Billerud Korsnäs bruk i Gävle samt nära sågverk och järnvägsterminaler Dalarna och Hälsingland.

Skogen kommer att skötas enligt samma upplägg som tidigare och några stora förändringar i upphandling av skötseltjänster är inte att vänta, tror Katarina Romberg.

Nybildade Bergvik Skog Öst anställer nu en ny vd, Sofia Berg,  som tidigare var Bergvik Skog AB:s chefsjurist. Men AMF Pension kommer inte att själva anställa skogsexpertis.

– Vi är ganska så slimmade på kapitalförvaltningen men vi kommer självklart att ta in skogskompetens i styrelsen, säger Katarina Romberg.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Här möts lärare med skogen som klassrum

  Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.
 • Annons
 • LRF Skog får ny erfaren ordförande

  Paul Christensson, 60 år, har varit aktiv i skogsägarrörelsen i mer än halva sitt liv. Nu blir han ny ordförande för LRF Skog.
 • ”Man kan inte minska utsläpp som är förbjudna”

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT.  Om vi använder skogens tillväxt till att bygga hus som står i sekler kan detta marginellt minska koldioxiden i atmosfären. Men att hävda att man genom att använda mer skogsprodukter kan minska utsläpp som är förbjudna - det går bara inte, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
 • Annons
 • ”Skogsdebatten måste vidga horisonten"

  Kategorier: debatt, Sten B Nilsson
  DEBATT. Varför fallerade det nationella skogsprogrammet? Och varför är skogsnäringen så fixerad vid att konservera skogsbruket i dess nuvarande form? I en analys funderar professor Sten B Nilsson på varför det saknas helhetssyn, både i näringen och i samhället i stort.
 • ”Skifte till skogsprodukter gör stor klimatnytta””

  DEBATT. ”Magnus Nilsson bör läsa vår rapport litet noggrannare. Ett centralt budskap är de minskade koldioxidutsläpp som skogsprodukter bidrar till när de ersätter fossila material baserade på olja och kol", skriver Carina Håkansson i en replik.
 • Annons