”Altanvirket bör köpas nu”

23 april Danske Bank råder konsumenter som ska renovera eller bygga ny altan att köpa virket snarast. Prisökningar är att vänta, är deras analys.

”Altanvirket bör köpas nu”
Foto: Danske Bank.

 

Året inleddes med prisökningar på sågade trävaror med cirka tio procent . Och nu ökar priserna i snabbare takt. I bankens nyhetsbrev Skog och ekonomi talas om ett prisrally under våren, därför gäller det för hemmasnickaren att slå till så snart som möjligt.

Dessvärre är det ett lågt utbud och inte en ökad konsumtion som driver prisuppgången, skriver banken.

Dämpade avverkningar har lett till timmerbrist. Att köpare har väntat ut lägre priser och sänkt sina lager till bristningsgränsen, sägs också ha bidragit till det ovanliga läget.

”De allra flesta svenska sågar har stoppat produktionen periodvis under hösten på grund av brist på råvara. Detta är unikt”, skriver man .

De ökade timmerpriserna uppges ha har gjort att många sågverk har sågat med förlust och nu måste höja priserna ut mot konsumentledet.

”En annan viktig faktor är att importen av virke från Ryssland och Belarus har stoppats sedan 2022. Det innebär att 8-10 miljoner kubikmeter virke ’saknas’ på den europeiska marknaden vilket också driver på priserna”, säger Johan Freij, skogsexpert, i en presskommentar.

I analysen uttrycks tveksamhet till om detta är inledningen på en längre uppgång.

”Vi bedömer att den underliggande efterfrågan fortfarande är för låg för att tåla en produktionsökning ”, skriver Danske Bank.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb