Allvarligt för grot

4 mars 2015

Det har varit en lugn jul- och nyårsmånad, i princip utan några förändringar i jämförpriserna. Dock konstaterar Anders Johnsson, virkesköpare på Sveaskog i Västerbotten, att det ser ut att vända för skogsindustrin.

Efter låga priser och svag konjunktur har han börjat köpa virke av privata markägare. En förändring är i alla fall att Södra sänkt sina priser på tall- och grantimmer. Det gjordes redan i december, men listorna blev inte klara före SKOGENs tryckning. Nu är de här och priserna har sänkts med ungefär 10 kronor per fub både på tall och gran.

Vi kan också konstatera att Finland drabbas hårt av den starka euron i förhållande till kronan. Trots att de inhemska priserna sjunkit något i euro till de finländska skogsägarna blir virket dyrare i kronor räknat. Till nackdel för den finländska exporten och till glädje för den svenska. Kronan är rekordssvag mot euron och vi har använt oss av kursen den 13 januari. Då kostade en euro 9 kronor och 50 öre.

 

Konstant sjunkande biobränslepriser gäller för grot och bränsleved, framförallt groten har drabbats och på många ställen blir det inget netto. Varje affär i grot måste föregås av noggranna förhandlingar och genomgångar av avverkningstrakten för att konstatera om ett grotuttag är lönsamt. Tidigare har flera köpare på sina hemsidor haft noterade priser på grot, antingen i stjälpt mått eller i MWh. Men för någon månad sedan tog Norra Skogsägarna som siste dörrstängare bort sin notering.  Det är helt enkelt inte lönsamt, särskilt i norr med långa transportavstånd, konstaterar marknadschef Patrik Jonsson. 

En tröst för Södra är att 15-20 procent av grotvolymen har försvunnit. Södras ett år gamla markskoningsprojekt 25/50 innebär att den genomsnittliga körskadan maximalt får vara  25 cm djup på en sträcka av 50 meter. För att klara detta måste 15 – 20 procent av grotvolymen användas för risning. En tröst eftersom priserna varit pressade. Samtidigt naturligtvis en förlust av råvara.

– Vi har alltså tappat produktion det här första året med markskadegarantin. Till hösten har vi lärt oss att genomföra risningen effektivare och vi räknar då med att endast använda fem procent av grotvolymen. Vi kommer därför att klara leveranser till hösten till alla nya pannor, bland annat dem 

i Jönköping, Växjö och Oskarshamn, säger Håkan Edh, Södra Skogsenergi.

 

Text: Lars Åkerman

 

SKOGEN 1/2015

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb