Allt yngre skogar slutavverkas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Tack vare omsorgsfullt förädlingsarbete ges en snabbare och högre tillväxt i skogsbestånden.
Efter ett flitigt skogsvårds- och förädlingsarbete finns i dag mer skog än någonsin. Den befarade virkessvackan kommer inte att uppstå. Däremot har det skapats en ålderssvacka- slutavverkning sker vid en allt lägre ålder.

Det blev ingen virkessvacka, som många fruktat sedan 1970-talet. Virkesförrådet är istället större än någonsin. Däremot sjunker åldern för slutavverkning dramatiskt. Om avverkningen ska fortsätta på dagens nivåer måste skogsvårdslagen moderniseras, skriver Danske bank i nyhetsbrevet Skog & Ekonomi.

Annons
Annons

Genom sänkning av slutåldrarna så sjunker även trädens medeldiameter, men den är förhållandevis marginell, visar beräkningar från Skogsstyrelsen.

En rundfrågning till ledande personer inom skogssektorn visar god medvetenhet om den sjunkande slutavverkningsåldern.

- Att slutåldern minskar framåt är naturligt och en konsekvens av långvarigt god skogsskötsel och snabbare etablering vid föryngringarna  och en högre tillväxt i bestånden. Vi ser redan nu en trend mot lägre åldrar i slutavverkningarna vi utför. Det ger vanligtvis en högre timmerandel då rötandelen är lägre  i de yngre bestånden. Och avverkningskostnaden kan till och med bli lägre på grund av mindre diameterspridning, säger Håkan Larsson, skogsdirektör Södra, till nyhetsbrevet.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons