Allt tidigare plantbeställningar

4 februari 2009 — Jag kan med tillfredsställelse konstatera att beställningarna av plantor kommer allt tidigare. Det säger Hans Thyr på Svenska Skogsplantor. Men beställ plantorna ett par år i förväg. Det är en vädjan för framtiden. Då kan vi verkligen planera produktionen och undvika bristsituationer som den vi har nu.

På Svenska Skogsplantor är beställningarna omfattande. Några exakta uppgifter på vilka sortiment som är slut vill inte marknadschef Hans Thyr uppge av konkurrensskäl.

— Säsongen är inte slut än och längst i norr börjar beställningarna på allvar att ramla in nu. I södra och i Mellansverige är dock redan flera sortiment fulltecknade. Åren 2007 och 2008 har varit extrema.

I södra Sverige och i södra Norrland har vissa sortiment tagit slut. Än så länge kan Svenska skogsplantor i regel leverera både täck- och barrot av gran och tall även om det inte alltid kan bli just de sortiment som köparna tänkt sig.
— Jag tycker inte att våra kunder ska tveka att ta kontakt även om läget är ansträngt. Vi tror nu att i år är sista året som Gudrun påverkar efterfrågan på plantor, menar Hans Thyr.

Svenska Skogsplantor levererar 60 procent gran och 40 procent tall, merparten täckrot. Trenden mot att tallen överges för granen är tydlig.
— På lövsidan är läget ansträngt för hybridasp, men då kan vi rekommendera jättepoppel stället som är en nog så god ersättare. I våra planer ligger att öka produktionen av hybridasp, uppger Hans Thyr.

Text: Lars Åkerman

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb