Allt fler går naturbruksgymnasium 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stora Segerstad naturbruksgymnasium.
Fler och fler vill gå naturbruksprogrammet. Ökningen i antal förstaårselever var större än för alla andra yrkesprogram.

Av samtliga gymnasieprogram är det bara ekonomiprogrammet som haft en större ökning, enligt statistik från Skolverket. Naturbruksprogrammet har det högsta antalet nya elever sedan 2010.

Annons
Annons

Gröna arbetsgivare är med och finansierar statistiken. Enligt dem började en nedgång vid en gymnasieereform 2011. Från bottennoteringen 2016 har det sedan börjat gå uppåt.
– Det är ett hårt och målmedvetet arbete över lång tid som ligger bakom det här. Det finns inte någon magisk lösning på kompetensförsörjningen utan många aktörer i varje bransch måste vara drivande i deet. Och det drivet finns i de gröna näringarna. Jobba Grönt lanserades 2016 och har sannolikt haft stor påverkan på att attraktiviteten börjat, Samtidigt som företag, skolor och organisationer lagt fokus på frågan, säger Kristine Wiklund, kompetensförsörjningsexpert på Gröna arbetsgivare, i ett pressmeddelande.
Totalt handlar det om 1 500 elever som går på naturbruksgymnasium. Framför allt syns betydande ökningar inom skogsbruk och lantbruk. Men även inriktning trädgård och djurvård ökar. 
Naturbruksprogrammet finns sedan i år med sex inriktningar: skogsbruk, lantbruk, naturturism, djurvård, hästhållning och trädgård.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons