Allmänheten kan överklaga avverkningsplaner

19 februari 2021 Skogsstyrelsen såg inga hinder med avverkningsanmälningarna. Men det gjorde Föreningen Skydda Skogen som tog saken till domstol. Domen blev att avverkningarna ska pausas, rapporterar DN.

Allmänheten kan överklaga avverkningsplaner

Skydda Skogen hittade fridlysta och rödlistade arter i områdena för SCA:s fyra planerade avverkningar. De fann tretåig hackspett, tjäder, dofttickor, knärrot, brudsporre och spindelblomster. Fynden meddelades Skogsstyrelsen under den tidsperiod på sex veckor som myndigheten har att ta ställning till avverkningsanmälningar. Men inga åtgärder togs. Då anmälde Skydda skogen avverkningsplanerna till mark- och mildomstolen.I deras dom beslutas nu att avverkningarna ska pausas tills Skogsstyrelsen granskat ärendena på nytt.

Det är välkommet, väntat och i linje med gällande miljölagstiftning, anser Lina Burnelius, internationell koordinator, hos Skydda Skogen.

”Domen visar att Skogsstyrelsens beslut att inte vidta några åtgärder är ett överklagbart beslut”, säger hon vidare.

DOMEN ÖVERKLAGAS

Skogsstyrelsen å sin sida medger att de missat i sin rutin gällande artskyddet och begär att de ska få handlägga ärendena på nytt.

SCA kommer att överklaga domen. Att miljöorganisationer hör av sig till bolaget för att upplysa om artfynd på platser för planerade avverkningar är inte ovanligt. Men det här tillvägagångssättet är något nytt, enligt SCA:s informationsdirektör Björn Lyngfelt.

– Det som sker den här gången är att Skydda Skogen egentligen inte klagar på oss utan på Skogsstyrelsen om att de inte tagit något myndighetsbeslut. Domstolen anser att Skogsstyrelsen gjort fel. Här införs en ny rättsordning som vi inte vet vart den tar vägen, säger han till DN.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb