Allmänheten kan överklaga avverkningsplaner

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Karin Bernle, SKOGENbild.
Skogsstyrelsen såg inga hinder med avverkningsanmälningarna. Men det gjorde Föreningen Skydda Skogen som tog saken till domstol. Domen blev att avverkningarna ska pausas, rapporterar DN.
Skydda Skogen hittade fridlysta och rödlistade arter i områdena för SCA:s fyra planerade avverkningar. De fann tretåig hackspett, tjäder, dofttickor, knärrot, brudsporre och spindelblomster. Fynden meddelades Skogsstyrelsen under den tidsperiod på sex veckor som myndigheten har att ta ställning till avverkningsanmälningar. Men inga åtgärder togs. Då anmälde Skydda skogen avverkningsplanerna till mark- och mildomstolen.I deras dom beslutas nu att avverkningarna ska pausas tills Skogsstyrelsen granskat ärendena på nytt.
Det är välkommet, väntat och i linje med gällande miljölagstiftning, anser Lina Burnelius, internationell koordinator, hos Skydda Skogen.
”Domen visar att Skogsstyrelsens beslut att inte vidta några åtgärder är ett överklagbart beslut”, säger hon vidare.
 
DOMEN ÖVERKLAGAS
Skogsstyrelsen å sin sida medger att de missat i sin rutin gällande artskyddet och begär att de ska få handlägga ärendena på nytt.
SCA kommer att överklaga domen. Att miljöorganisationer hör av sig till bolaget för att upplysa om artfynd på platser för planerade avverkningar är inte ovanligt. Men det här tillvägagångssättet är något nytt, enligt SCA:s informationsdirektör Björn Lyngfelt.
– Det som sker den här gången är att Skydda Skogen egentligen inte klagar på oss utan på Skogsstyrelsen om att de inte tagit något myndighetsbeslut. Domstolen anser att Skogsstyrelsen gjort fel. Här införs en ny rättsordning som vi inte vet vart den tar vägen, säger han till DN.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons