Allmänheten kan överklaga avverkningsplaner

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Karin Bernle, SKOGENbild.
Skogsstyrelsen såg inga hinder med avverkningsanmälningarna. Men det gjorde Föreningen Skydda Skogen som tog saken till domstol. Domen blev att avverkningarna ska pausas, rapporterar DN.
Skydda Skogen hittade fridlysta och rödlistade arter i områdena för SCA:s fyra planerade avverkningar. De fann tretåig hackspett, tjäder, dofttickor, knärrot, brudsporre och spindelblomster. Fynden meddelades Skogsstyrelsen under den tidsperiod på sex veckor som myndigheten har att ta ställning till avverkningsanmälningar. Men inga åtgärder togs. Då anmälde Skydda skogen avverkningsplanerna till mark- och mildomstolen.I deras dom beslutas nu att avverkningarna ska pausas tills Skogsstyrelsen granskat ärendena på nytt.
Det är välkommet, väntat och i linje med gällande miljölagstiftning, anser Lina Burnelius, internationell koordinator, hos Skydda Skogen.
”Domen visar att Skogsstyrelsens beslut att inte vidta några åtgärder är ett överklagbart beslut”, säger hon vidare.
 
DOMEN ÖVERKLAGAS
Skogsstyrelsen å sin sida medger att de missat i sin rutin gällande artskyddet och begär att de ska få handlägga ärendena på nytt.
SCA kommer att överklaga domen. Att miljöorganisationer hör av sig till bolaget för att upplysa om artfynd på platser för planerade avverkningar är inte ovanligt. Men det här tillvägagångssättet är något nytt, enligt SCA:s informationsdirektör Björn Lyngfelt.
– Det som sker den här gången är att Skydda Skogen egentligen inte klagar på oss utan på Skogsstyrelsen om att de inte tagit något myndighetsbeslut. Domstolen anser att Skogsstyrelsen gjort fel. Här införs en ny rättsordning som vi inte vet vart den tar vägen, säger han till DN.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons