"Allemansrätten måste efterlevas"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT Att en privatperson lämnar efter sig skräp är en sak, men det är en helt annan sak när grupper av privatpersoner under ett paraply av kommersiell verksamhet skräpar ned och förstör, dessutom utan att ersätta markägaren, skriver Hela Hälsingland i en ledare.

Egentligen är det otroligt att det är möjligt att bedriva kommersiell verksamhet på någon annans mark utan avtal med markägaren.

Annons
Annons

Rapporteringen har pågått i flera år; skogsägare som drabbas av nedskräpning, hur motorfordon förstört nyplanterad skog, om slitage och bristande respekt för någon annans mark.

Både markägare och den som vistas i skogen håller med om att allemansrätten är en viktig princip. Men efterlevnaden av allemansrätten måste förbättras. Annars riskerar förtroendet för den att urholkas. Det visar bland annat en rundfrågning som gjorts av tidningen SKOGEN, skriver Hela Hälsingland.

Läs artikeln

Opinion
Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons