Allemansapp vann hack

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Laget bakom Allemansappen kallar sig Nivå 11 och de totalt sex medlemmarna arbetar på företaget Newseed i Lund. 
En app som kan hjälpa markägare att informera skogsbesökare blev vinnaren i en tävling för programmerare.
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
 
Myndigheten för digital förvaltning (Digg) anordnar varje år ett hackaton, en tävling i it-utveckling som anordnas under några dygn med syftet lösa samhällsuppgifter med hjälp av offentliga data. Årets upplaga av Hack for Sweden vanns av laget Nivå 11 från företaget Newseed i Lund.  
Under två helger snickrade laget på en app som med hjälp av Nationella Marktäckedata och andra öppna datakällor gör naturen tillgänglig. Utmaningen de hade att arbeta med var hur offentliga data kan användas för att skapa engagemang för naturens värden, hur fler människor kan ta del av rekreation, naturupplevelser och friluftsliv och samtidigt bidra med nya data. 
Resultatet blev Allemansappen som är tänkt att knyta ihop skogsägare, myndigheter och privatpersoner.  
Det finns alltså ingen färdig app, men en produkt som kan utvecklas vidare. En färdig app skulle kunna innehålla bland annat en karta med notiser, där markägare och myndigheter kunde markera aktiva jaktområden, naturskyddsområden, ridstigar eller annat som man vill uppmärksamma allmänheten på. En notis i mobilen påminner om till exempel när en ägogräns passeras. 
Så kallad augmented reality-teknik (AR) används i appen som gör att den kan visa att om du fortsätter i en viss riktning finns det vattendrag, skog eller andra upplysningar som användaren kan ha nytta av för att navigera.  
Det ska också finnas möjligheter att få information om växter eller djur i det område man befinner sig från markägare eller myndighet, och omvänt ska privatpersoner kunna bidra med informationsinsamlingen. Appen ska även kunna användas för identifiering av arter, allt samlat i en Allemansapp. 
Nu fortsätter konstruktionen av appen och en del av finansieringen är klar. Företaget har fått kontrakt med Naturvårdsverket för att utveckla appen vidare. 
 
UR SKOGEN 12/2021
 
 
Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons