Alla viltolyckor ska anmälas

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Foto: Matts Bildström / SKOGENbild
Från och med den 1 januari 2010 måste man alltid anmäla kollisioner med större vilt. Hittills har det bara gällt om man tror att djuret har skadats vid sammanstötningen.

Regeln gäller för älg, hjort, rådjur, vildsvin, mufflonfår, varg, björn, lo, järv, utter eller örn. Ring 112!

Annons
Annons

Man ska även ringa 112 och göra en polisanmälan om man hittat ett skadat djur vid vägen. Om djuret har dött och ligger vid sidan av vägen kontaktas Polisen snarast på telefon 11414. (Dit ringer du också om ditt husdjur har blivit påkört av en okänd.)

Vid polisanmälan ombeds man att uppge person- och fordonsuppgifter. Dessutom olycksplatsen, om djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Även om man har dödat ett tamdjur är man skyldig att märka ut platsen och snarast kontakta Polisen. Det finns en speciell remsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller sågs försvinna. Remsan delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar. Saknas remsa får man ta något annat, som en plastpåse.

Antalet inrapporterade viltolyckor ökar men om det beror på att vi kör på mer vilt eller är bättre på att anmäla, är oklart. Av de drygt 40 000 anmälda olyckorna i år är mer än 30 000 sammanstötningar med rådjur.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons