Alla viltolyckor ska anmälas

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Foto: Matts Bildström / SKOGENbild
Från och med den 1 januari 2010 måste man alltid anmäla kollisioner med större vilt. Hittills har det bara gällt om man tror att djuret har skadats vid sammanstötningen.

Regeln gäller för älg, hjort, rådjur, vildsvin, mufflonfår, varg, björn, lo, järv, utter eller örn. Ring 112!

Annons
Annons

Man ska även ringa 112 och göra en polisanmälan om man hittat ett skadat djur vid vägen. Om djuret har dött och ligger vid sidan av vägen kontaktas Polisen snarast på telefon 11414. (Dit ringer du också om ditt husdjur har blivit påkört av en okänd.)

Vid polisanmälan ombeds man att uppge person- och fordonsuppgifter. Dessutom olycksplatsen, om djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Även om man har dödat ett tamdjur är man skyldig att märka ut platsen och snarast kontakta Polisen. Det finns en speciell remsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller sågs försvinna. Remsan delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar. Saknas remsa får man ta något annat, som en plastpåse.

Antalet inrapporterade viltolyckor ökar men om det beror på att vi kör på mer vilt eller är bättre på att anmäla, är oklart. Av de drygt 40 000 anmälda olyckorna i år är mer än 30 000 sammanstötningar med rådjur.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons