Alla vill prata om etik

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Läkare har det, och tandhygienister och familje­terapeuter: Etiska riktlinjer. Journalister har det, och tolkar och lärare och skolfotografer.

För 25 år sedan formulerades också en etik för skogsbrukare. En arbetsgrupp i Föreningen Skogen tog fram åtta punkter. Gruppen bestod av en intressant blandning av tänkare från forskningen, skogsägar­rörelsen, bolagsvärlden och media. Utan större skoglig belastning deltog författaren och filosofen Theodor Kallifatides.
”Jag brukar skogen uthålligt”, lyder den första punkten. ”Jag kommunicerar med min omvärld” är den ­sista. Alla punkterna finns på sidan 19 i SKOGENs möte med skogsbrukaren Anna Karin Malmborg (SKOGEN 6-7 2018). 

Annons
Annons

SKOGEN 6-7/2018Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
Etiken handlar inte om kubikmetrar och procent eller hänsynsträd och stigrensning. Den handlar om värderingar och hållning. Precis som de olika etiska hållpunkter som är nedskrivna bland kommunjurister, franchiseföretagare, museivänner och byggare.
Alla branscher vill prata etik. Också Skogsbrukets etik diskuterades flitigt, men glömdes mer eller mindre bort efter bara något år. För då lanserades skogs­certi­fieringen FSC. Där handlar det verkligen om kubik­metrar, procent, hänsynsträd och stigrensning. Mycket enklare att följa, kan man tycka. Enklare att berätta om.

Och om skogsbrukandet är så detaljreglerat behöver man väl inte tänka på värderingar?
Jo, det tycker åtminstone alla de turistföretagare, ornitologer, entomologer och massörer som också har en massa regelverk att följa, men ändå slutit upp ­bakom branschetiska riktlinjer. Vi människor drivs ju egentligen inte av regelverk utan av just värderingar och känslor. I det långa loppet styr värderingarna regelverken, knappast tvärt om. Det inser också alla de fackombud, rekryterare och tvätteriföretagare som antagit etiska riktlinjer.

Etiken blir lättare att förklara för omvärlden när den är nedskriven. På ett mänskligt sätt, utan att förlora sig bakom regler. Man kan diskutera den internt mellan skogsfolk, vända och vrida på den för att hitta lösningar som bottnar i våra värderingar.
Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareEtt av många tvivel som dök upp när Skogsbrukets etik presenterades 1993 var att den skulle komma att användas för att kritisera skogsbrukarna. Det tycks inte bekymra plastikkirurgerna, parkerings­företagen, Google och skogsbrukarna i andra länder.

För etik handlar inte om vad en bransch åtar sig, utan vilka värderingar man står bakom. Vi behöver prata om våra värderingar, men kanske måste Skogsbrukets etik ses över efter 25 år. Hur stämmer den med dina värderingar?

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons