Alla ser dig

29 januari 2015 En indignerad medborgare i Sverige sitter vid sin dator och skriver sitt hjärtas mening om hur han tänker kringgå EU:s löjliga miljökrav. Han har registrerat sig som ”Born free” och skickar iväg kommentaren med ett rejält tryck på musen.

Bengt Ek chefredaktör och  ansvarig utgivareEn EU-anställd, som jobbar hemifrån Finland i dag och kunnat sparka av sig skorna, läser igenom det nästan färdiga förslaget om ”skälig aktsamhet i vissa delar av de areella näringarna”. Det där nytillkomna kommatecknet har skärpt betydelsen av texten på ett olyckligt sätt, tänker hon.

En ung kvinna i Indien kontrollerar om en kandidat kunde passa som anställd åt ett miljöorienterat tyskt företag. Med hjälp av Facebook, Twitter, Linkedin och några andra sociala medier spårar hon honom till signaturen ”Born free” och ett antal webbinlägg som ser rätt obskyra ut, åtminstone översatta till knagglig Google-engelska. Personundersökningen får ta en timme, så översättningen får bara duga. Han hamnar i stora högen…

 

Tre starka globala trender på väg att krocka: Vi människor viker ut oss själva på nätet. Lagstiftning – och media – nöjer sig inte med laglydnad utan kräver moraliskt leverne. Företagen har lärt sig gräva i den guldgruva av information som finns på nätet.

 

Ridån håller på att öppnas för våra liv och vårt agerande. Och många vill glutta. Nyligen var det Stora Enso som ertappades med inblandning i barnarbete, och Sveaskogs avverkade gamla tallar som avbildades på Naturskyddsföreningens skogsblogg. Utvecklingen pekar mot att även enskilda skogsägare snart kommer i blickpunkten. Det är inte bara Skogsstyrelsen som har tillgång till satellitbilder och fastighetskartor längre. Snart ligger kanske just dina körskador eller stubbar av gammeltallar som bilder på Google Earth, även om du bara råkar vara en liten skogsägare.

 

Samtidigt har EU:s timmerförordning fört in moralargumentet i skogslagstiftningen: Du ska göra så gott du kan för att undvika olagligt virke. Ökad inblick, krav på moral, inte bara laglydnad. Det kan bli jobbigt på nya sätt att dra på sig djupa markskador eller gena förbi naturhänsynen – när alla kan kolla, när det är lätt att berätta och när många vill veta.

 

Vi kommer aldrig enas om vad som är ett välskött skogsbruk. Men i informationssamhället kommer de med lägst ambitioner synas mest. Vare sig man gillar det eller inte.

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb