Alla kan se anmälda avverkningar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Från och med februari kan alla intresserade se vilka områden som är anmälda för avverkning. Det är möjligt tack vare kompletterade kartor i Skogsstyrelsens e-tjänster.

Skogsstyrelsens e-tjänster Skogens pärlor och Skogliga grunddata är öppna för alla. Nu har nya kartskikt lagts till som visar områden som avverkningsanmälts under de senaste fem åren samt datum för anmälan.

Annons
Annons

En markägare har fem år på sig att påbörja avverkningen efter att en anmälan gjorts. För att se om avverkningen har genomförts eller inte kan man söka på utförda avverkningar, vilket är information som funnits i karttjänsterna sedan tidigare. Kartorna visar inte ägar- och fastighetsuppgifter.

Bland annat har den ideella naturvården länge efterfrågat tillgång till digital information om avverkningsanmälningar.

– Vi är glada över att äntligen kunna presentera avverkningsanmälningar så att allmänhet och andra kan ta del av dem. Skogen berör och intresserar många och då är det bra om information om vad som händer i skogen finns mer lättillgängligt, säger Göran Rune, avdelningschef, Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har avvaktat med att publicera informationen eftersom det är många intressen att ta hänsyn till vid en publicering. Synpunkter har inhämtats från Datainspektionen och en noggrann juridisk genomgång har gjorts.

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons