Alla kan se anmälda avverkningar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Från och med februari kan alla intresserade se vilka områden som är anmälda för avverkning. Det är möjligt tack vare kompletterade kartor i Skogsstyrelsens e-tjänster.

Skogsstyrelsens e-tjänster Skogens pärlor och Skogliga grunddata är öppna för alla. Nu har nya kartskikt lagts till som visar områden som avverkningsanmälts under de senaste fem åren samt datum för anmälan.

Annons
Annons

En markägare har fem år på sig att påbörja avverkningen efter att en anmälan gjorts. För att se om avverkningen har genomförts eller inte kan man söka på utförda avverkningar, vilket är information som funnits i karttjänsterna sedan tidigare. Kartorna visar inte ägar- och fastighetsuppgifter.

Bland annat har den ideella naturvården länge efterfrågat tillgång till digital information om avverkningsanmälningar.

– Vi är glada över att äntligen kunna presentera avverkningsanmälningar så att allmänhet och andra kan ta del av dem. Skogen berör och intresserar många och då är det bra om information om vad som händer i skogen finns mer lättillgängligt, säger Göran Rune, avdelningschef, Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har avvaktat med att publicera informationen eftersom det är många intressen att ta hänsyn till vid en publicering. Synpunkter har inhämtats från Datainspektionen och en noggrann juridisk genomgång har gjorts.

 

Publicerad:
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons