Alla fynd gör nytta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vargspår i snö
Nästan spikrak spårlöpa efter varg på Ryssberget i Blekinge.
Har du gjort viltobservationer på jobbet? Det finns folk som vill veta. Du som vistas mycket i skogen kan bidra till kunskapen om arters utbredning – såväl gräsand som varg är av intresse.

Om du ser något av våra stora rovdjur som björn, lo, varg och järv finns det flera instanser att rapportera till. Art­portalen tar gärna emot ­rovdjursobservationer, liksom sajterna Skandobs och Rovobs och andra. För den som hellre vill rapportera muntligen går det att ringa till länsstyrelsen.

Annons
Annons

Svensknorska Skandobs (skandobs.se) finns även som mobilapp, berättar Peter Jaxgård som varit med och utvecklat tjänsten för Naturvårdsverkets räkning och Rovdata vid Norsk institutt for naturforskning. Han betonar att allmänhetens observationerna är värdefulla. Förutom spår- och synobservationer, som är vanligast, är även bytesdjur och spillning intressant. Man kan även rapportera lyor och iden. Om man hittat ett dött rovdjur, vilket är sällsynt, kan även det rapporteras.
Under högsäsong får man in ungefär 400 rapporter i veckan.
– Det vore väldigt svårt för personal på en länsstyrelse att söka av hela länet. Tack vare allmänhetens observa­tioner får vi en bättre kvalitet på inventeringen, säger Peter Jaxgård.

Till Artportalen väljer man själv vilka artobservationer man vill rapportera in. 
– Alla fynd gör nytta, säger Johan ­Nilsson hos Artdatabanken hos SLU som driver webbplatsen.
Där är de allra mest rapporterade ­arterna gräsand och talgoxe. Och meningen är att iakttagelser av alla arter ska finnas med där. Då blir det ett värdefullt tids­dokument. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019, tema "Natur- och viltvård". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons