Alla fynd gör nytta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vargspår i snö
Nästan spikrak spårlöpa efter varg på Ryssberget i Blekinge.
Har du gjort viltobservationer på jobbet? Det finns folk som vill veta. Du som vistas mycket i skogen kan bidra till kunskapen om arters utbredning – såväl gräsand som varg är av intresse.

Om du ser något av våra stora rovdjur som björn, lo, varg och järv finns det flera instanser att rapportera till. Art­portalen tar gärna emot ­rovdjursobservationer, liksom sajterna Skandobs och Rovobs och andra. För den som hellre vill rapportera muntligen går det att ringa till länsstyrelsen.

Annons
Annons

Svensknorska Skandobs (skandobs.se) finns även som mobilapp, berättar Peter Jaxgård som varit med och utvecklat tjänsten för Naturvårdsverkets räkning och Rovdata vid Norsk institutt for naturforskning. Han betonar att allmänhetens observationerna är värdefulla. Förutom spår- och synobservationer, som är vanligast, är även bytesdjur och spillning intressant. Man kan även rapportera lyor och iden. Om man hittat ett dött rovdjur, vilket är sällsynt, kan även det rapporteras.
Under högsäsong får man in ungefär 400 rapporter i veckan.
– Det vore väldigt svårt för personal på en länsstyrelse att söka av hela länet. Tack vare allmänhetens observa­tioner får vi en bättre kvalitet på inventeringen, säger Peter Jaxgård.

Till Artportalen väljer man själv vilka artobservationer man vill rapportera in. 
– Alla fynd gör nytta, säger Johan ­Nilsson hos Artdatabanken hos SLU som driver webbplatsen.
Där är de allra mest rapporterade ­arterna gräsand och talgoxe. Och meningen är att iakttagelser av alla arter ska finnas med där. Då blir det ett värdefullt tids­dokument. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019, tema "Natur- och viltvård". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons