Alla får köra sitt eget race

27 augusti 2013 Under hösten drar den adaptiva skogsskötseln i gång i Sveriges skogar. Och det är Skogsstyrelsen som driver på. Om man vill kan man säga att det blir okej att testa och se. Och när det gick dåligt kan man testa igen på ett annat sätt. Tusen blommor ska få blomma och vi ska få erfarenheter av andra sätt att sköta skogen än det vanliga ”hugg-harva-hacka ner plantor”.

Bengt EkOm man som enskild skogsägare vill bryta mot skogsvårdslagen så kan det säkert gå bra. Men då ska man först kontakta myndigheten och lova att följa upp försöket så att man faktiskt lär sig något.

I den större skalan ska försöken visserligen studeras av forskare men i det stora hela kan man gott säga att vi inte längre har tid att vänta ut ”forskning och beprövad erfarenhet”.
Tidigare har skogsforskarna sakta men säkert lämnat ganska klara besked: ”Så här bra växer det här trädet på den marken och på den marken och på den marken.” Det är svårt att se framför sig att den adaptiva skogsskötseln ska ge så mycket generella kunskaper, åtminstone om hur man får mesta möjliga virke ur marken. I bland blir nog lärdomen bara ”jaha, så här gick det  just här om man gjorde just så”.

Nu blir det möjligt att ägna sig åt det som för tio år sedan hade kallats rovhuggning, men som numera är ”avverkning med måldiameter”. Eller testa att plantera ”för glest”. På tvärs mot skogsvårdslagen. Kul, tycker en del. Men det fina med att alla nu kan få köra sitt eget race blir troligen att folk får upp ögonen för alla möjligheter som ryms inom lagens och det beprövade trakthyggesbrukets gränser. Lagens psykologiska gränser har varit snävare än de juridiska, det gäller både hos skogsbrukare, rådgivare och tillsynsfolk.

Tidningen SKOGENI det här numret tittar vi på några av alla de möjligheter som finns att bläddra vidare i kokboken, bortom grundreceptet för en snygg gran- eller tallskog. Satsning på hybridasp, röjning för skönhet på den egna marken, anpassning till besökare i närskogen, möjligheten att variera röjningen och petig gallring. I flera fall lyckas man kombinera bra med virkesodlandet.

Det sjuder av nya idéer på både bolagsmark och privat mark och i vår jakt på kul skogsskötsel hittade vi förstås fler idéer som får komma igen i de närmaste numren.
Vi på redaktionen hoppas att idéerna ska inspirera dig att pröva på något nytt. Att gå den där egna vägen, eller hitta den nya lösningen på bråket  med andra intressenter. Och kom ihåg, även  de mest originella skötselidéerna brukar gå bra att kombinera med mycket och värdefullt virke.

SKOGEN 8/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb