Älgstammen stabiliseras

5 september Minskat jakttryck är den viktigaste orsaken till att senare års minskning av älgstammen har planat ut. Detta enligt en färsk rapport från SLU.

Älgstammen stabiliseras
Färre jägare ute på pass den senaste jaktsäsongen har påverkat älgstammen. Arkivbild: SKOGEN

Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som på uppdrag av Naturvårdsverket skattat den svenska älgstammens täthet efter jaktåret 2023/2024.

En ny rapport visar att älgstammen vid jaktstarten hösten 2023 uppskattades till 250 000 individer, varav cirka 50 000 fälldes. Det innebar en stam på ungefär 200 000 älgar efter jakt, vilket är något fler jämfört med samma tid året innan. De viktigaste orsakerna till förändringen är mindre jakt och att färre älgkor skjuts.

– Vi ser att jägarna verkar ha ändrat sitt beteende i takt med att älgstammen minskat, dels genom att tillbringa mindre tid i skogen, dels genom att minska avskjutningen av vuxna älgkor, som är centrala för populationens tillväxt, säger Fredrik Widemo universitetslektor, på SLU i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att älgens reproduktion, mätt som antalet kalvar per hondjur, har minskat stadigt sedan år 2000. Detta tyder på att andra faktorer utöver jakt spelar en viktig roll för älgstammens utveckling, exempelvis klimatförändringar och rovdjurspredation.

Värt att notera är stora regionala skillnader. Till exempel har älgstammen i Gävleborg minskat med nästan 42 procent sedan 2015, medan den har ökat med 10 procent i Blekinge under samma period.

Rapporten i sin helhet finns att ta del av på Naturvårdsverkets webbplats.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb