Älgkampanj bakom styrelseavhopp i Jägareförbundet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Monika Stridsman.
Monika Stridsman lämnar sin styrelsepost i Svenska Jägareförbundet. Anledningen är att hon inte kan ställa sig bakom förbundets kampanj Rädda älgen.

I kampanjen pekas grandominansen inom skogsbruket ut som en av de främsta anledningarna till att älg orsakar så stora betesskador i tallplanteringar. Budskapet är att skogsbruket inte gör tillräckligt för att plantera tall.   

Annons
Annons

Detta är ett budskap som Monika Stridsman, som också är ordförande i Föreningen Skogen, anser att hon inte kan ställa sig bakom. Efter tre år i styrelsen för Svenska Jägareförbundet lämnar hon sin plats.

"Min bild är att det inom skogsbruket pågår väldigt mycket på det här området. Projektet Mera tall, som jag var med om att dra igång, har drivits under en tioårsperiod och min bild är att skogsbruket tar den här frågan på stort allvar, och att det verkligen händer saker på området. Då blir det mycket svårt för mig att, som Jägareförbundet nu gör, ge bilden av att ”det händer ingenting”, säger Monika Stridsman till Svensk Jakt.

På frågan om hon om utsätts för påtryckningar från skogsbruket svarar hon: 

”Nej, nej, nej. Det här handlar enbart om min egen magkänsla. Den säger ”det här blir inte bra”, och då agerar jag därefter”.

I en kommentar på Svenska Jägareförbundets hemsida  betonar hon att det inte finns någon schism eller hårda ord, utan att det bara handlar om att hon har en annan bild av skogsbrukets ambitioner att plantera tall. 

Förbundsordförande Torbjörn Larsson har stor förståelse för hennes beslut.
"Vi är i ett skede där Svenska Jägareförbundet tydligare än tidigare står upp för sina åsikter och vad vi vill. Känner en ledamot att denne inte kan stå bakom förbundets linje i viktiga frågor så är det rätt att avgå", kommenterar han på hemsidan.

Monika Stridsman är jägmästare och har bland annat varit generaldirektör för Skogsstyrelsen samt för  WWF Sverige. Hon har också varit ansvarig för jaktfrågor på Naturvårdsverket. Hon har även varit vd för Föreningen Skogen där hon nu alltså är ordförande.

 

Publicerad:
 • Nyckelbiotopsförslag väcker kritik

  Kritiken mot Skogsstyrelsens förslag om att upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar är massiv. Det visar inkomna yttranden, enligt tidningen Sveriges Natur.
 • Annons
 • Tjejer på skogskollo

  Många kollotjejer redan frälsta

  REKRYTERING. Unga kvinnor som deltar på Skogskollo för tjejer har redan en tydlig relation till skog, skogsbruk och skogen som arbetsplats. Det visar ett examensarbete vid SLU utfört av Sofie Dahlén Sjöbergh.
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons