Älgkampanj bakom styrelseavhopp i Jägareförbundet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Monika Stridsman.
Monika Stridsman lämnar sin styrelsepost i Svenska Jägareförbundet. Anledningen är att hon inte kan ställa sig bakom förbundets kampanj Rädda älgen.

I kampanjen pekas grandominansen inom skogsbruket ut som en av de främsta anledningarna till att älg orsakar så stora betesskador i tallplanteringar. Budskapet är att skogsbruket inte gör tillräckligt för att plantera tall.   

Annons
Annons

Detta är ett budskap som Monika Stridsman, som också är ordförande i Föreningen Skogen, anser att hon inte kan ställa sig bakom. Efter tre år i styrelsen för Svenska Jägareförbundet lämnar hon sin plats.

"Min bild är att det inom skogsbruket pågår väldigt mycket på det här området. Projektet Mera tall, som jag var med om att dra igång, har drivits under en tioårsperiod och min bild är att skogsbruket tar den här frågan på stort allvar, och att det verkligen händer saker på området. Då blir det mycket svårt för mig att, som Jägareförbundet nu gör, ge bilden av att ”det händer ingenting”, säger Monika Stridsman till Svensk Jakt.

På frågan om hon om utsätts för påtryckningar från skogsbruket svarar hon: 

”Nej, nej, nej. Det här handlar enbart om min egen magkänsla. Den säger ”det här blir inte bra”, och då agerar jag därefter”.

I en kommentar på Svenska Jägareförbundets hemsida  betonar hon att det inte finns någon schism eller hårda ord, utan att det bara handlar om att hon har en annan bild av skogsbrukets ambitioner att plantera tall. 

Förbundsordförande Torbjörn Larsson har stor förståelse för hennes beslut.
"Vi är i ett skede där Svenska Jägareförbundet tydligare än tidigare står upp för sina åsikter och vad vi vill. Känner en ledamot att denne inte kan stå bakom förbundets linje i viktiga frågor så är det rätt att avgå", kommenterar han på hemsidan.

Monika Stridsman är jägmästare och har bland annat varit generaldirektör för Skogsstyrelsen samt för  WWF Sverige. Hon har också varit ansvarig för jaktfrågor på Naturvårdsverket. Hon har även varit vd för Föreningen Skogen där hon nu alltså är ordförande.

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons