Älgkampanj bakom styrelseavhopp i Jägareförbundet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Monika Stridsman.
Monika Stridsman lämnar sin styrelsepost i Svenska Jägareförbundet. Anledningen är att hon inte kan ställa sig bakom förbundets kampanj Rädda älgen.

I kampanjen pekas grandominansen inom skogsbruket ut som en av de främsta anledningarna till att älg orsakar så stora betesskador i tallplanteringar. Budskapet är att skogsbruket inte gör tillräckligt för att plantera tall.   

Annons
Annons

Detta är ett budskap som Monika Stridsman, som också är ordförande i Föreningen Skogen, anser att hon inte kan ställa sig bakom. Efter tre år i styrelsen för Svenska Jägareförbundet lämnar hon sin plats.

"Min bild är att det inom skogsbruket pågår väldigt mycket på det här området. Projektet Mera tall, som jag var med om att dra igång, har drivits under en tioårsperiod och min bild är att skogsbruket tar den här frågan på stort allvar, och att det verkligen händer saker på området. Då blir det mycket svårt för mig att, som Jägareförbundet nu gör, ge bilden av att ”det händer ingenting”, säger Monika Stridsman till Svensk Jakt.

På frågan om hon om utsätts för påtryckningar från skogsbruket svarar hon: 

”Nej, nej, nej. Det här handlar enbart om min egen magkänsla. Den säger ”det här blir inte bra”, och då agerar jag därefter”.

I en kommentar på Svenska Jägareförbundets hemsida  betonar hon att det inte finns någon schism eller hårda ord, utan att det bara handlar om att hon har en annan bild av skogsbrukets ambitioner att plantera tall. 

Förbundsordförande Torbjörn Larsson har stor förståelse för hennes beslut.
"Vi är i ett skede där Svenska Jägareförbundet tydligare än tidigare står upp för sina åsikter och vad vi vill. Känner en ledamot att denne inte kan stå bakom förbundets linje i viktiga frågor så är det rätt att avgå", kommenterar han på hemsidan.

Monika Stridsman är jägmästare och har bland annat varit generaldirektör för Skogsstyrelsen samt för  WWF Sverige. Hon har också varit ansvarig för jaktfrågor på Naturvårdsverket. Hon har även varit vd för Föreningen Skogen där hon nu alltså är ordförande.

 

Publicerad:
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons