Älg tåligare än apa

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
FORSKNING. Skogslevande djur på höga latituder i till exempel Sverige är mindre känsliga för störning från skogsavverkning än djur i tropiska skogar.

Det visar en studie som publiceras i Science, berättar SR Vetenskapsradion. I den har man jämfört hur 4 500 skogslevande djur reagerar på avverkning. Andelen känsliga arter var tre gånger så hög i de tropiska skogarnas relativt stabila ekosystem, jämfört med norra halvklotets barrträdsbälte.

Annons
Annons

Gibbon.
Foto: Carine06/CC BY-SA 2.0
Tropikskogens ekosystem har utvecklats utan stora yttre störningar. Avverkning i en regnskog kan därför bli förödande för många arter som kanske inte har någon strategi för att hantera till exempel ändrade ljus- och fuktförhållanden.

Arterna på nordligare bredd­grader har däremot tvingats anpassa sig till stormar, skogsbränder och nedisning som förändrar skogslandskapet ­kraftigt.

SKOGEN 12/2019

 

 

Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons