Älg äter även äcklig planta

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Två älgar betar på tallplantor.
Mums eller blä? Spelar ingen roll, vi betar ändå. Foto: Matts Bildström/SKOGENbild
VILTBETE. Det går förmod­ligen att förädla fram tall­plantor som älgen tycker ­smakar illa, men frågan är om det är någon idé.

Kan man förädla fram osmakliga tallplantor som älgen inte gillar? Det korta svaret på den frågan är: Ja, troligen. 
Men naturligtvis är det inte så enkelt. 
Ett mer utvecklat svar får man i Skogforsks Youtube-film som ingår i distanskursen ”Viltanpassad skogsskötsel i praktiken”. Där förklarar Curt Almqvist som forskar om tallförädling att det finns en genetisk skillnad mellan olika tallar i smaklighet, något som säkert varje tallodlare kan vittna om: Vissa plantor verkar smaka älgen bättre och alltså vissa sämre. 

Annons
Annons

Den egenskapen tar man inte hänsyn till i dagens förädling, men man skulle antag­ligen kunna. Om man ville. 
Men vill man verkligen det? Curts kollega Märtha Wallgren som forskar inom ­viltekologi pekar på viltets matvanor och de konsekvenser det har: 
– Klövvilt strävar efter en balanserad kost med vissa nivåer av näringsämnen och fibrer. Därför väljer älgen att beta av vissa plantor och av vissa arter, säger hon. 

Om det skulle bli omöjligt för älgen att ­uppnå sitt födoämnesmål slutar den inte äta för det, utan väljer något annat, och: 
– Även om den förädlade tallen inte ­smakar gott, så är den fortfarande det ­viktigaste födoämnet som ger älgen vad den behöver, säger Märtha Wallgren.
Hon tror att älgen ändå skulle ge sig på tallen, även om det skulle smaka sämre och ge sämre matsmältning. Kanske skulle då en osmaklig tall – som fortfarande betas – i stället ge problem med en viltstam i sämre kondition. 

Curt Almqvist föreslår skämtsamt att en lösning vore om vissa markägare planterade osmakliga tallar, medan grannarna ­kunde erbjuda älgen goda tallar. Den idén är (ännu så länge?) alltså bara på skoj. 

SKOGEN 9/19

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons