Älg äter även äcklig planta

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Två älgar betar på tallplantor.
Mums eller blä? Spelar ingen roll, vi betar ändå. Foto: Matts Bildström/SKOGENbild
VILTBETE. Det går förmod­ligen att förädla fram tall­plantor som älgen tycker ­smakar illa, men frågan är om det är någon idé.

Kan man förädla fram osmakliga tallplantor som älgen inte gillar? Det korta svaret på den frågan är: Ja, troligen. 
Men naturligtvis är det inte så enkelt. 
Ett mer utvecklat svar får man i Skogforsks Youtube-film som ingår i distanskursen ”Viltanpassad skogsskötsel i praktiken”. Där förklarar Curt Almqvist som forskar om tallförädling att det finns en genetisk skillnad mellan olika tallar i smaklighet, något som säkert varje tallodlare kan vittna om: Vissa plantor verkar smaka älgen bättre och alltså vissa sämre. 

Annons
Annons

Den egenskapen tar man inte hänsyn till i dagens förädling, men man skulle antag­ligen kunna. Om man ville. 
Men vill man verkligen det? Curts kollega Märtha Wallgren som forskar inom ­viltekologi pekar på viltets matvanor och de konsekvenser det har: 
– Klövvilt strävar efter en balanserad kost med vissa nivåer av näringsämnen och fibrer. Därför väljer älgen att beta av vissa plantor och av vissa arter, säger hon. 

Om det skulle bli omöjligt för älgen att ­uppnå sitt födoämnesmål slutar den inte äta för det, utan väljer något annat, och: 
– Även om den förädlade tallen inte ­smakar gott, så är den fortfarande det ­viktigaste födoämnet som ger älgen vad den behöver, säger Märtha Wallgren.
Hon tror att älgen ändå skulle ge sig på tallen, även om det skulle smaka sämre och ge sämre matsmältning. Kanske skulle då en osmaklig tall – som fortfarande betas – i stället ge problem med en viltstam i sämre kondition. 

Curt Almqvist föreslår skämtsamt att en lösning vore om vissa markägare planterade osmakliga tallar, medan grannarna ­kunde erbjuda älgen goda tallar. Den idén är (ännu så länge?) alltså bara på skoj. 

SKOGEN 9/19

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons