"Akutstöd ska gå till entreprenören"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
SKOGENdebatt. Riksdagens akutstöd är en hjälp till utsatta näringar som kämpar för sin överlevnad. Det ska inte gå till skogsbolag med stora vinster, skriver Kolbjörn Kindströmer, ordförande i branschorganisationen Skogsentreprenörerna.
På grund av de skenande kostnaderna beslutade riksdagen under sommaren om ett tillfälligt riktat akutstöd till utsatta näringar inom jord och skog. Detta är ett stöd till skogens entreprenörer – inte skogsbolag och industrier som redan har stor vinstmarginal.

 

Annons
Annons

Diesel, reservdelar och tusen av annat … Sedan nyår finns det knappt något som inte blivit dyrare. På grund av de ökade kraven på inblandning av förnybart i bränslet har vi fått se skenande kostnader på i stort sett allt. 
Nyligen hörde jag någon av våra folkvalda skylla prishöjningarna på kriget – och visst, Putin har skapat mycket elände men just de svenska bränslepriserna ska han inte ta åt sig äran för. Detta hundhuvud ska till största del bäras av våra egna folkvalda. Att öka kravet på andelen biobränsle för miljöns skull är förstås inte fel, men utan egen inhemsk storskalig produktion krävs inte mycket matematik för att inse vad som händer med kostnaderna då det saknas alternativ. Bränslet är motorn till vårt samhälle. Och dyrare diesel leder direkt till ökade produktionskostnader och dyrare transporter, det gäller oavsett om det handlar om en liter mjölk eller en packning till en hydraulpump. 
Vi skogsentreprenörer har träffats stenhårt av den nya verkligheten – och som branschorganisation såg vi tidigt åt vilket håll det barkade. Det gjorde också att vi kunde sätta igång vårt påverkansmaskineri för att få  politiken att förstå hur skenande kostnadsutveckling och inflation slår mot vår lågmarginalbransch. 

 
VÄLKOMMET STÖD - OLYCKLIG MODELL
De politiska hjulen mal sakta men strax innan riksdagens sommarledighet kom äntligen beslutet om stödåtgärder. Stödet är mycket välkommet, men samtidigt är det lite olyckligt att staten valt att administrera hjälpen enligt samma modell som den ordinarie koldioxidskatteåterbäringen. Detta gör att merparten av landets köpare av skogsentreprenadtjänster ännu inte förstått att det handlar om ett tillfälligt akutstöd till oss företagare som kämpar för vår överlevnad. Inte om att ge ännu mer till skogsbolag och industrier med redan stora vinster.      
Såväl politikerna som varit med och fattat beslutet, Skatteverkets experter och jurister som låtit granska frågan för vår räkning, är överens om att stödet ska gå till de som tillhandahåller maskinerna och förbrukar bränslet.
Med andra ord är detta ett stöd som ligger utanför den ordinarie uppgörelsen i bränsleklausulen mellan kund och entreprenör.
Detta är ett akutstöd direkt riktat till skogens entreprenörer! 
 
KOLBJÖRN KINDSTRÖMER, ordförande Skogsentreprenörerna.
 
 
Opinion
Publicerad:
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons