DEBATT.

”Äganderätt viktig för välstånd”

18 april 2017 Skyddad äganderätt är nödvändig för att markägare ska vilja satsa långsiktigt. Äganderätten är överhuvudtaget en förutsättning för länders välstånd, skriver Nils-Eric Sandberg och Leif V Erixell i Skogsland.

Att äga skog är ett privilegium som kan ge vinning, men som samtidigt måste innebära ett samhälleligt ansvar mot dem som inte äger mark, skrev Anna-Lisa, Aron och Erik Westholm i SvD  där de på senare tid publicerat ett par debattartiklar i ämnet.

– Det är rimligt att se skogsägande som ett slags gratis arrende, där riksdagen har bestämt att vi tills vidare får sköta skogen och behålla avkastningen. Det kan i en demokrati aldrig innebära en fri förfoganderätt, hävdade trion.

Deras debattinlägg bemöts nu av Nils-Eric Sandberg och Leif V Erixell i Skogsland.

Att fri förfoganderätt strider mot demokratin är en idé som vi aldrig funnit i den politiska idéhistorien – bortsett från hos marxisterna, skriver de bland annat.

– De tre skogsägarna har nog inte läst den amerikanske ekonomihistorikern Douglass North, som fick nobelpriset i ekonomi. Han visade i en rad böcker att den ekonomiska utveckling i Västerlandet, som lyft oss från fattigdom till välstånd, startade först sedan lagstiftningen skyddat äganderätten. Först då vågade personer satsa pengar i långsiktiga investeringar.

Läs artikeln

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Skogforsk-duo får bioenergistipendium
SkogsJobb