1. Förrensa själv.
Även om dagens skogsmaskiner klarar att avverka stora träd så är de känsliga för små buskar, framförallt om de står runt de stammar som ska avverkas. Sikten blir sämre, inte minst i gallring och de små buskarna kan fastna i aggregatet.
Om man i förväg röjer bort underväxten blir avverkningen billigare — det gäller både slutavverkning och gallring. Det här bör göras i god tid, gärna 1-2 år innan avverkningen, så att riset hinner lägga sig ned mot marken.
Det här är ett bra jobb att göra själv som skogsägare — men se då till att du väljer en affärsform som ger dig mervärdet — det ska inte hamna i köparens ficka. Då har du slitit för inget!
2. Samordna avverkningarna i tid och rum. Flyttkostnaden för skogsmaskinerna är en stor del av den totala kostnaden om det är små volymer som ska avverkas.
På mindre avverkningstrakter är det inte ovanligt att det kostar så mycket som 20 kr per kubikmeter bara för flytta dit maskinen. Om man kan samla ihop så mycket avverkning som möjligt på ett och samma ställe och vid samma tidpunkt kan du som skogsägare tjäna pengar. För varje extra kubikmeter får flyttkostnaderna allt mindre betydelse. Den grova sistagallringen kanske kan avverkas med samma maskin som den klena slutavverkningen? Det kanske är bättre att vänta med att avverka den lilla vårtrakten och istället ta den på vintern tillsammans med den större trakten intill? Kolla gärna om grannen också ska avverka. Då kan ni kanske samordna det över gränserna.
3. Lär dig förhandla. Det finns alltid utrymme för en prisdiskussion. Det är ditt virke och du ska ha så bra betalt för det som möjligt. På många håll i landet är det en kamp om virket – det går ofta att förhandla fram en högre ersättning om du försöker.
Framhålla fördelarna med just din avverkning. Bara fantasin sätter gränserna. I slutändan så är det ju din skog och det är viktigt att du känner dig nöjd med affären. Se sidan XX
4. Gör en del själv.
Om du har rätt kompetens kan du planera avverkningstrakten själv. Då får du verkligen avverkningen som du vill ha den och virkesköparen blir säkert själaglad när han slipper leta efter dåligt markerade rågångar, svåra avlägg och vettig naturhänsyn. Många köpare är nog beredda att betala några kronor extra per kubikmeter för att slippa det jobbet. Testa köparen och se hur mycket olika insatser är värda för honom eller henne. Ställ det sedan i relation till den tid du vill lägga ned.
Men se till att du gör rätt. Bra planering kräver en god kunskap om skogsskötsel, maskinernas framkomlighet och behov, naturvård, drivningsekonomi samt vidaretransporter. Om det inte är som det ska när skördaren kommer dit kan det istället bli en dyr affär.
5. Ställ rätt krav.
En slutavverkning eller gallring går att göra på tusen olika sätt. Det här är några exempel på frågor som bör vara reglerade i avtalet:
Hur mycket skador får det maximalt vara på kvarstående träd
Eftersträvad gallringskvot
Acceptabel stubbjöd
Uppföljning
6. Röj ungskogen.
Många skogsägare har blivit besvikna när förstagallringen inte gav något ekonomiskt netto — man fick i stället betala pengar för att få jobbet gjort. Det här är oftast ett straff man får betala för att man inte röjt skogen i tid. Röjningen är inte bara viktig för ekonomin. Det minskar också risken för skador och framtida produktionsförluster. Du får dras med följderna av en bortglömd röjning ända fram till slutavverkningen.
7. Rusta upp vägen!
Rusta upp din skogsbilsväg så att den är godkänd för både bil och släp. Kostnaden kan förvisso bli hög om vägen är i dåligt skick, men du får räkna med prisavdrag om inte virkesbilen kan ta med sig släpet fram till avlägget. Bra vägar minskar också skotningsavståndet och drivningskostnaden.
Har du mycket skog på bäriga marker och går din väg ut till en stor allmän året-runt-väg kan det dessutom vara intressant att tjälsäkra din väg. Då blir du populär hos traktens virkesköpare och har ett bra förhandlingsläge om dina avverkningar får göras under tjällossningen.
8. Lär dig mer, det är aldrig för sent.
Gå på kurs och lär dig mer om skogsbruk och virkesmarknad på så sätt får du en bättre grundkunskap i skogsbruk och ekonomi. Och framförallt: Läs SKOGEN! Bättre kunskaper gör det alltid lättare att föra en bra diskussion med virkesköparen.
Text: Erik Viklund erik@skogen.se