—Det här visar att skogsodling inte är omöjlig på så här passa höga höjder, säger Anders Pettersson, skogsförvaltare på Tärna-Stensele Allmänningsskog.
— Den främsta orsaken varför det tar sig så bra är de nya och bättre anpassade plantor som tagits fram.
Planteringen som ligger några mil norr om Storuman var markberedd och blev planterad med 123 000 plant, eller cirka 1900 plant per hektar.
— Överlevnaden har varit riktigt bra och vi har haft besökare som knappt tror sina ögon när vi berättar att granarna bara är dryga 20 år gamla.
— Sedan slutet av 1980-talet har vi anlagt flera granplanteringar i vad som tidigare ansetts som mycket svårföryngrade höjdlägen. Flertalet ser ut att utvecklas till riktigt fina bestånd.
— Vi har också testat att sätta gran i höjdlägen utan markberedning. Men bara på marker där vi trott att det funkar. Även där har det i stort gått bra. Erfarenheten har gjort att jag numera inte tror att det är höjdläget i sig som är avgörande om en föryngring lyckas eller inte. Lutning, markförhållanden, plant- och markberedningskvalitet är viktigare faktorer. Ja, förutsatt att vi håller oss på rimliga höjder.
— Vi kommer att följa upp bestånden noggrant. Men idag finns det inga tecken på att tillväxten skulle dämpas. Särskilt på fjällkanten känns utvecklingen mot ett varmare klimat alltmer påtaglig. Visst kan det dyka upp bakslag som till exempel ökande problem med snöbrott, men som helhet är jag övertygad om att vi får en betydande tillväxtökning i de här höjdlägesskogarna.
För att kunna hålla koll på utvecklingen har allmänningen sedan lång tid tillbaks fört noggrant dokumenteringsmaterial och statistik över enskilda bestånd.
— Det mesta går att följa upp i detalj och när något har blivit bra kan vi utvärdera varför. På samma sätt förstår man varför andra planteringar inte blev så framgångsrika, säger Anders.
Text och foto: Matts Bildström