5g nästa steg för fjärrstyrning

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Foto: Bitzer.
Skogforsk har fått 1,2 miljoner kronor för att forska kring hur 5g-baserad telekommunikation kan användas för fjärrstyrning av skogsmaskiner.

– Tekniken har egenskaper som gör att den borde fungera bra för fjärrstyrning i skogen, säger Morgan Rossander, forskare inom driftsystem på Skogforsk, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Han påpekar att 5g ännu inte är utbyggt i det allmänna mobilnätet, utan att det handlar om att sätta upp tillfälliga, lokala 5g-nät i direkt anslutning till en avverkningstrakt.

Skogforsk arbetar sedan tidigare med forskning kring fjärrstyrning via det befintliga 4g-nätet och wifi, men 5g öppnar nya möjligheter.

– Hittills har vi demonstrerat fjärrstyrning på korta avstånd. Om försöken med 5g-teknik blir framgångsrika kommer vi närmare en praktisk tillämpning av fjärrstyrning”, säger Martin Englund, specialist på driftsystem på Skogforsk, i pressmeddelandet. 

I dag kan Skogforsk fjärrstyra en skotarprototyp på relativt korta avstånd och med fri sikt mellan operatören och maskinen.

– Vi ska titta på alla typer av appli­kationer i skogen. I dagsläget ligger markberedningsmaskiner närmast till hands att fjärrstyra. Men i takt med att automation och förarstöd utvecklas blir tekniken applicerbar på de flesta maskiner och arbetsmoment, säger Olle Gelin som är projektledare inom drifsystem på Skogforsk.

Det nya anslaget kommer från Stiftelsen Nils och Dorthi Troëdssons forskningsfond.

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons