41 nya naturreservat efter överenskommelse

27 april 2016 Nu ska värdefulla urskogar och naturskogar skyddas. Efter en överenskommelse mellan Sveaskog och Naturvårdsverket blir 47 000 hektar mark från Sveaskog naturreservat.

41 nya naturreservat efter överenskommelse

Det handlar om 40 områden i Norrbottens län och ett område i Västerbottens län som ska bli naturreservat. 29 000 hektar av dessa är produktiv skogsmark.

Det innebär att några av Sveriges viktigaste urskogar får ett långvarigt skydd. I dessa områden får det inte ske några verksamheter som skadar skogens biologiska och friluftsmässiga värden.  

– Vi är väldigt glada över att vi har gått i hamn med denna överenskommelse till slut, säger PO Wedin, vd Sveaskog i ett pressmeddelande.

Sveaskog fortsätter som ägare till skogarna även efter de fått status som naturreservat. Som ersättning får också Sveaskog 60 miljoner kronor av staten.

Nu vidtar arbetet för att omvandla skogarna till naturreservat, ett arbete som Länsstyrelsen står för.

– Med överenskommelsen får några av de viktigaste urskogarna i landet ett långsiktigt skydd. Nu kan länsstyrelserna formellt skydda skogsområdena som naturreservat och vi kan bidra till att uppnå miljökvalitetsmålen En storslagen fjällmiljö och Levande skogar, säger Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket.

Ett av de skyddade områdena är Ranesvare i Jokkmokk/Gällivare (se bilden). Där finns Sveriges största lövbränna som uppstod efter Högträskbranden 1933. Här finns också stora områden barrurskog och en vidsträckt skog-myrmosaik.

Fakta

  • Överenskommelsen baseras på resultatet av ett regeringsuppdrag om inventering av skyddsvärda statliga skogar och urskogsartade skogar som Naturvårdsverket och länsstyrelserna genomförde 2003-2005. Ett stort antal skogar identifierades inom Sveaskogs innehav.

  • Skogarna har under efterföljande år hanterats genom avtal och överenskommelser mellan staten och Sveaskog. Den nu aktuella överenskommelsen är den sista i raden och innebär att alla frågor mellan staten och Sveaskog kring inventeringen är lösta.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb