3 snabba frågor om skogsavtal och jämställdhet

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Magnus Lindberg
SKOGEN ställer tre snabba frågor till Magnus Lindberg, som är skogs­avtalsansvarig ombudsman för GS Facket som har omkring 40 kvinnliga skogsmaskinförare som medlemmar.

1. Ställer facket särskilda krav när kvinnor ska anställas som maskinförare?
– Det finns ingen särskild reg­lering i Skogsavtalet som berör toaletter och enskilda omklädningsrum. 
– Avtalet slår bara fast att personalutrymmen ska finnas i enlighet med arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets anvisningar. 
– Arbetsmiljöverket har också gjort ett pm som ett slags tolkning av vad regleringen betyder i skogsbruket. Bland annat gör man tolkningen att kravet på toaletter inte alltid gäller. 

Annons
Annons

2. Lika för alla, alltså. Men varifrån kommer föreställningen att det är besvärligt att anställa kvinnor?
– Det finns egentligen inget ge­nus­perspektiv i arbetsmiljölag­stift­ningen eller i pm:et från arbets­miljöverket. Sådant stöd finns i stället i diskrimineringslagen som naturligtvis gäller på alla arbetsplatser. Man har alltså lag­stiftad rätt till avskilda omklädningsrum. 

3. Är skogen en jämställd arbetsplats?
– Min bild är att det finns mycket att göra. Inte minst finns det kulturella problem i branschen. Arbetsgivarnas företrädare i avtalsförhandlingarna vägrar år efter år att gå med på att avtals­reglera för att underlätta för maskinförare att till exempel ta ut ersättning för vård av barn (vab). Om de gör det, mister de helglöneersättningen i anslutning till vab-dagarna. Det leder givetvis till att papporna, som det nästan alltid är, inte tar ut vab. 
– Att skriva in ordet ”hen” i avtalstexter går däremot bra, men det gör knappast skogen mer jämställd. 

SKOGEN 3/2018

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons