3 snabba frågor om skogsavtal och jämställdhet

2 april 2018 SKOGEN ställer tre snabba frågor till Magnus Lindberg, som är skogs­avtalsansvarig ombudsman för GS Facket som har omkring 40 kvinnliga skogsmaskinförare som medlemmar.

3 snabba frågor om skogsavtal och jämställdhet

1. Ställer facket särskilda krav när kvinnor ska anställas som maskinförare?
– Det finns ingen särskild reg­lering i Skogsavtalet som berör toaletter och enskilda omklädningsrum. 
– Avtalet slår bara fast att personalutrymmen ska finnas i enlighet med arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets anvisningar. 
– Arbetsmiljöverket har också gjort ett pm som ett slags tolkning av vad regleringen betyder i skogsbruket. Bland annat gör man tolkningen att kravet på toaletter inte alltid gäller. 

2. Lika för alla, alltså. Men varifrån kommer föreställningen att det är besvärligt att anställa kvinnor?
– Det finns egentligen inget ge­nus­perspektiv i arbetsmiljölag­stift­ningen eller i pm:et från arbets­miljöverket. Sådant stöd finns i stället i diskrimineringslagen som naturligtvis gäller på alla arbetsplatser. Man har alltså lag­stiftad rätt till avskilda omklädningsrum. 

3. Är skogen en jämställd arbetsplats?
– Min bild är att det finns mycket att göra. Inte minst finns det kulturella problem i branschen. Arbetsgivarnas företrädare i avtalsförhandlingarna vägrar år efter år att gå med på att avtals­reglera för att underlätta för maskinförare att till exempel ta ut ersättning för vård av barn (vab). Om de gör det, mister de helglöneersättningen i anslutning till vab-dagarna. Det leder givetvis till att papporna, som det nästan alltid är, inte tar ut vab. 
– Att skriva in ordet ”hen” i avtalstexter går däremot bra, men det gör knappast skogen mer jämställd. 

SKOGEN 3/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb