3 snabba frågor om skogsavtal och jämställdhet

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Magnus Lindberg
SKOGEN ställer tre snabba frågor till Magnus Lindberg, som är skogs­avtalsansvarig ombudsman för GS Facket som har omkring 40 kvinnliga skogsmaskinförare som medlemmar.

1. Ställer facket särskilda krav när kvinnor ska anställas som maskinförare?
– Det finns ingen särskild reg­lering i Skogsavtalet som berör toaletter och enskilda omklädningsrum. 
– Avtalet slår bara fast att personalutrymmen ska finnas i enlighet med arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets anvisningar. 
– Arbetsmiljöverket har också gjort ett pm som ett slags tolkning av vad regleringen betyder i skogsbruket. Bland annat gör man tolkningen att kravet på toaletter inte alltid gäller. 

Annons
Annons

2. Lika för alla, alltså. Men varifrån kommer föreställningen att det är besvärligt att anställa kvinnor?
– Det finns egentligen inget ge­nus­perspektiv i arbetsmiljölag­stift­ningen eller i pm:et från arbets­miljöverket. Sådant stöd finns i stället i diskrimineringslagen som naturligtvis gäller på alla arbetsplatser. Man har alltså lag­stiftad rätt till avskilda omklädningsrum. 

3. Är skogen en jämställd arbetsplats?
– Min bild är att det finns mycket att göra. Inte minst finns det kulturella problem i branschen. Arbetsgivarnas företrädare i avtalsförhandlingarna vägrar år efter år att gå med på att avtals­reglera för att underlätta för maskinförare att till exempel ta ut ersättning för vård av barn (vab). Om de gör det, mister de helglöneersättningen i anslutning till vab-dagarna. Det leder givetvis till att papporna, som det nästan alltid är, inte tar ut vab. 
– Att skriva in ordet ”hen” i avtalstexter går däremot bra, men det gör knappast skogen mer jämställd. 

SKOGEN 3/2018

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons