3 snabba frågor om skogsavtal och jämställdhet

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Magnus Lindberg
SKOGEN ställer tre snabba frågor till Magnus Lindberg, som är skogs­avtalsansvarig ombudsman för GS Facket som har omkring 40 kvinnliga skogsmaskinförare som medlemmar.

1. Ställer facket särskilda krav när kvinnor ska anställas som maskinförare?
– Det finns ingen särskild reg­lering i Skogsavtalet som berör toaletter och enskilda omklädningsrum. 
– Avtalet slår bara fast att personalutrymmen ska finnas i enlighet med arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets anvisningar. 
– Arbetsmiljöverket har också gjort ett pm som ett slags tolkning av vad regleringen betyder i skogsbruket. Bland annat gör man tolkningen att kravet på toaletter inte alltid gäller. 

Annons
Annons

2. Lika för alla, alltså. Men varifrån kommer föreställningen att det är besvärligt att anställa kvinnor?
– Det finns egentligen inget ge­nus­perspektiv i arbetsmiljölag­stift­ningen eller i pm:et från arbets­miljöverket. Sådant stöd finns i stället i diskrimineringslagen som naturligtvis gäller på alla arbetsplatser. Man har alltså lag­stiftad rätt till avskilda omklädningsrum. 

3. Är skogen en jämställd arbetsplats?
– Min bild är att det finns mycket att göra. Inte minst finns det kulturella problem i branschen. Arbetsgivarnas företrädare i avtalsförhandlingarna vägrar år efter år att gå med på att avtals­reglera för att underlätta för maskinförare att till exempel ta ut ersättning för vård av barn (vab). Om de gör det, mister de helglöneersättningen i anslutning till vab-dagarna. Det leder givetvis till att papporna, som det nästan alltid är, inte tar ut vab. 
– Att skriva in ordet ”hen” i avtalstexter går däremot bra, men det gör knappast skogen mer jämställd. 

SKOGEN 3/2018

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons