3 snabba frågor om Skogens dag i riksdagen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Varför anordnar Föreningen Skogen en dag om skog för politiker? Bengt Ek svarar på tre snabba frågor om Skogens dag i riksdagen.

Bengt Ek
1. Bengt Ek, vd i föreningen, varför är det så viktigt att skogsbruket syns i riksdagen?
– Kunskapsspridning till ­politiker är en viktig del av vårt opinionsarbete. Och här får vi närkontakt!

Annons
Annons

2. Vilket är föreningens budskap till politikerna?
– Att lustfullt brukande av ­skogen är en förutsättning för god och utvecklande skogsvård som bidrar till variationsrika skogar och landets ekonomi.

3. Vilka tycker du ska komma till riksdagen?
– Alla med intresse för skogs­politik. Vi kommer att ta upp ­nyckelbiotoper och etiska sidor av skogsbrukandet. Och så kan man anmäla sig till en rundvandring i riksdagen med vår samarbetspartner, riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD). 
– Hans kunskaper och glödande entusiasm är garanterat ­smittande!

Fotnot: Årets upplaga av Skogens dag i riksdagen arrangeras den 19 april. I år anordnas dagen alltså i samband med Skogsnäringsveckan och föreningens årsmöte, i stället för som tidigare på den internationella skogsdagen den 21 mars.

SKOGEN 2/2018

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons