25 tips om röjning

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
RRöjsåg. Foto: Björn Svensson/SKOGENbild
Strunta inte i röjningen och vänta inte för länge. Foto: Björn Svensson/SKOGENbild
Vänta inte tills det blir allmän panik. Omkring år 2019. Då blir behovet i Gudrunland akut och alla vill ha hjälp med att röja.

Då blir det troligen ont om kvalificerad arbetskraft. Det var ett av många råd som deltagarna fick när SLU, Södra och Föreningen SKOGEN hade exkursion om röjning på gudrunhyggen.

Annons
Annons

Strunta framför allt inte i röjningen av granen du planterat. Björken växer i bästa fall 60 procent så fort som granen på normala marker och ger – åtminstone i dag – mindre betalt per kubikmeter. Röjning lönar sig. Det är ett av experternas och praktikernas 25 tips som SKOGEN listar i nummer 8 som kom ut i slutet av augusti.
 
Andra tips på exkursionen var mycket handfasta. Ta med röjstången! Ofta gissar man fel på trädens höjd. Ta en fyrameters utdragbar röjstång när du ska bedöma röjningsbehovet. Många rekommenderar röjning när granen är tre meter.
 
Läs alla råd om röjning i SKOGEN nummer 8-2013. Hela listan hittar du också som medlem i Föreningen Skogen på medlemssidorna under ”Tips & Råd”.

Prenumerera på SKOGEN här

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons