25 tips om röjning

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
RRöjsåg. Foto: Björn Svensson/SKOGENbild
Strunta inte i röjningen och vänta inte för länge. Foto: Björn Svensson/SKOGENbild
Vänta inte tills det blir allmän panik. Omkring år 2019. Då blir behovet i Gudrunland akut och alla vill ha hjälp med att röja.

Då blir det troligen ont om kvalificerad arbetskraft. Det var ett av många råd som deltagarna fick när SLU, Södra och Föreningen SKOGEN hade exkursion om röjning på gudrunhyggen.

Annons
Annons

Strunta framför allt inte i röjningen av granen du planterat. Björken växer i bästa fall 60 procent så fort som granen på normala marker och ger – åtminstone i dag – mindre betalt per kubikmeter. Röjning lönar sig. Det är ett av experternas och praktikernas 25 tips som SKOGEN listar i nummer 8 som kom ut i slutet av augusti.
 
Andra tips på exkursionen var mycket handfasta. Ta med röjstången! Ofta gissar man fel på trädens höjd. Ta en fyrameters utdragbar röjstång när du ska bedöma röjningsbehovet. Många rekommenderar röjning när granen är tre meter.
 
Läs alla råd om röjning i SKOGEN nummer 8-2013. Hela listan hittar du också som medlem i Föreningen Skogen på medlemssidorna under ”Tips & Råd”.

Prenumerera på SKOGEN här

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons