2018 bra år för industrin

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MARKNAD. Det gick bra för skogsindustrin förra året. När bolagen presenterar sina bokslut är det en god lönsamhet som visas upp.

Rörelsemarginalerna för sågverken brukar vara ensiffriga och vissa år på minus, men för 2018 är det mestadels tvåsiffriga marginaler för de större tillverkarna. Exempelvis hade Holmen trävaror en rörelsemarginal på 14 procent. 

Annons
Annons

Setra hade visserligen bara en rörelsemarginal på sju procent, men det är bättre än för 2017. Bolaget tyngdes i slutet av 2018 av försämrat marknads­läge i Kina och Nordafrika. Moelven-koncernen gjorde däremot sitt bästa fjärde ­kvartal någonsin under 2018 med en rörelsemarginal på 13 procent.
Södra Wood som under många år haft bristande lönsamhet hade en rörelsemarginal på elva procent för helåret 2018.

Massaproducenterna har haft ett högt massapris och en stark dollar under hela 2018, vilket avspeglar sig i resultaten. Södra Cell hade en rörelsemarginal på 30 procent.
SCA:s massatillverkning som under året byggdes ut i Östrand, ett arbete som på­verkade resultatet något negativt, hade en rörelsemarginal på 13 procent.
Papperstillverkarna hade också ett bra år, tack vare högre försäljningspriser på flera sor­ters papper samt en gynnsam valutasituation. Billerud Korsnäs skriver att ökad e-­handel är gynnsam för bolaget som ser en fortsatt god efterfrågan på konsumentprodukter.

SKOGEN 2/2019

 

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Erik Stål

  Mer björk kräver mer kunskap

  Efter björkens svåra år ökar intresset och efterfrågan. Det märker ­Vanhälls björksåg, men det är svårt att få tag på råvara. Det behövs mer kunskap – inte bara bland skogsägare, utan även bland virkesköpare och maskinförare.
 • Annons
 • Björn Gustafson

  Nätverk – många små kan lyfta löv

  När lövtimret blir bränsleflis värker det i Björn Gustafsons hjärta. Om vi i stället sågade vårt närproducerade lövvirke borde det bli ett ekonomiskt lyft för alla – skogsägarna, före­tagandet och landet, säger han.
 • Träbyggnad ska tänja gränser

  Tekniska Museet ska bygga Stockholms smartaste byggnad i trä.
 • Annons
 • Barkborre i fokus på skogsdagar i söder

  Efter det rekordstora angreppet av granbarkborre i södra Sverige arrangerar nu Skogsstyrelsen skogsdagar den 15 – 16 mars i Tingsryd. Fokus kommer att vara på granbarkborre och andra skogsskador. 
 • De ger 15 miljoner till skogsforskning

  Sjutton forskningsprojekt beviljas medel från Skogssällskapet. Skogsbilvägars betydelse och betesmönster hos klövdjur är några av de ämnen som ska undersökas.
 • Annons