2018 bra år för industrin

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MARKNAD. Det gick bra för skogsindustrin förra året. När bolagen presenterar sina bokslut är det en god lönsamhet som visas upp.

Rörelsemarginalerna för sågverken brukar vara ensiffriga och vissa år på minus, men för 2018 är det mestadels tvåsiffriga marginaler för de större tillverkarna. Exempelvis hade Holmen trävaror en rörelsemarginal på 14 procent. 

Annons
Annons

Setra hade visserligen bara en rörelsemarginal på sju procent, men det är bättre än för 2017. Bolaget tyngdes i slutet av 2018 av försämrat marknads­läge i Kina och Nordafrika. Moelven-koncernen gjorde däremot sitt bästa fjärde ­kvartal någonsin under 2018 med en rörelsemarginal på 13 procent.
Södra Wood som under många år haft bristande lönsamhet hade en rörelsemarginal på elva procent för helåret 2018.

Massaproducenterna har haft ett högt massapris och en stark dollar under hela 2018, vilket avspeglar sig i resultaten. Södra Cell hade en rörelsemarginal på 30 procent.
SCA:s massatillverkning som under året byggdes ut i Östrand, ett arbete som på­verkade resultatet något negativt, hade en rörelsemarginal på 13 procent.
Papperstillverkarna hade också ett bra år, tack vare högre försäljningspriser på flera sor­ters papper samt en gynnsam valutasituation. Billerud Korsnäs skriver att ökad e-­handel är gynnsam för bolaget som ser en fortsatt god efterfrågan på konsumentprodukter.

SKOGEN 2/2019

 

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Är din skog lagom stor?

  Den genomsnittliga skogsfastigheten i Sverige är cirka 50 hektar. Är det lagom mycket? Eller skulle du själv vilja köpa till och pröva att försörja dig på skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons
 • Beredskapspärm ska förbättra samordning

  I Göinge-Kristianstad ska man ta fram en beredskapspärm som kan användas för att samordna brandbekämpning.  Pärmen ska bland annat innehålla listor över frivilliga samt tillgänglig utrustning.
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skog ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons