2018 bra år för industrin

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MARKNAD. Det gick bra för skogsindustrin förra året. När bolagen presenterar sina bokslut är det en god lönsamhet som visas upp.

Rörelsemarginalerna för sågverken brukar vara ensiffriga och vissa år på minus, men för 2018 är det mestadels tvåsiffriga marginaler för de större tillverkarna. Exempelvis hade Holmen trävaror en rörelsemarginal på 14 procent. 

Annons
Annons

Setra hade visserligen bara en rörelsemarginal på sju procent, men det är bättre än för 2017. Bolaget tyngdes i slutet av 2018 av försämrat marknads­läge i Kina och Nordafrika. Moelven-koncernen gjorde däremot sitt bästa fjärde ­kvartal någonsin under 2018 med en rörelsemarginal på 13 procent.
Södra Wood som under många år haft bristande lönsamhet hade en rörelsemarginal på elva procent för helåret 2018.

Massaproducenterna har haft ett högt massapris och en stark dollar under hela 2018, vilket avspeglar sig i resultaten. Södra Cell hade en rörelsemarginal på 30 procent.
SCA:s massatillverkning som under året byggdes ut i Östrand, ett arbete som på­verkade resultatet något negativt, hade en rörelsemarginal på 13 procent.
Papperstillverkarna hade också ett bra år, tack vare högre försäljningspriser på flera sor­ters papper samt en gynnsam valutasituation. Billerud Korsnäs skriver att ökad e-­handel är gynnsam för bolaget som ser en fortsatt god efterfrågan på konsumentprodukter.

SKOGEN 2/2019

 

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons