2018 bra år för industrin

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MARKNAD. Det gick bra för skogsindustrin förra året. När bolagen presenterar sina bokslut är det en god lönsamhet som visas upp.

Rörelsemarginalerna för sågverken brukar vara ensiffriga och vissa år på minus, men för 2018 är det mestadels tvåsiffriga marginaler för de större tillverkarna. Exempelvis hade Holmen trävaror en rörelsemarginal på 14 procent. 

Annons
Annons

Setra hade visserligen bara en rörelsemarginal på sju procent, men det är bättre än för 2017. Bolaget tyngdes i slutet av 2018 av försämrat marknads­läge i Kina och Nordafrika. Moelven-koncernen gjorde däremot sitt bästa fjärde ­kvartal någonsin under 2018 med en rörelsemarginal på 13 procent.
Södra Wood som under många år haft bristande lönsamhet hade en rörelsemarginal på elva procent för helåret 2018.

Massaproducenterna har haft ett högt massapris och en stark dollar under hela 2018, vilket avspeglar sig i resultaten. Södra Cell hade en rörelsemarginal på 30 procent.
SCA:s massatillverkning som under året byggdes ut i Östrand, ett arbete som på­verkade resultatet något negativt, hade en rörelsemarginal på 13 procent.
Papperstillverkarna hade också ett bra år, tack vare högre försäljningspriser på flera sor­ters papper samt en gynnsam valutasituation. Billerud Korsnäs skriver att ökad e-­handel är gynnsam för bolaget som ser en fortsatt god efterfrågan på konsumentprodukter.

SKOGEN 2/2019

 

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons