2013 års skogsskador är kartlagda

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsstyrelsen har kartlagt fjolårets skador på den svenska skogen. Stormarna är den dominerande skadeorsaken totalt sett.

Utöver höstens stormar finns inga skadeorsaker som sticker ut lika anmärkningsvärt. Lokalt förekommer dock olika problem.

Annons
Annons

Bland annat har man haft stora problem med snytbaggeangrepp i Skåne och Kalmar. Så för er som har planterat skog i detta område, kanske det finns anledning att ta en extra titt på planteringen. Det har även rapporterats från fler håll än vanligt om frosttorka av plantor. Orsakad av tjälad mark i kombination med soligt väder.

Älgbetesskadorna sticker ut, inte minst i norra och mellersta Sverige där nivåerna fortsatt är oacceptabelt höga.

I samtliga län som drabbats av stormskador finns det risk att granbarkborrepopulationen ökar. Andra orosmoln är de fortsatt höga älgskadorna på tallungskog samt törskateangrepp, framförallt i landets norra delar.

Läs mer i Skogsstyrelsen rapporter från olika delar av landet

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons