200 skotarmattor testas

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Gerhard Svensson i Alingsås har uppfunnit en skotarmatta som SKOGEN skrev om i nummer 5-13. För att minska körskadorna tog han fram en matta som är mer följsam mot terrängen än föregångarna. Glesare uppbyggd och enbart i trä, vilket gör den förhållandevis lätt. SKOGEN kollar upp hur arbetet fortskridit.

SkotarmattaFörsta versionen av skotarmattan.

–Nu finns tvåhundra mattor ute på provkörning. Tre av de stora skogsbolagen och ett antal mindre aktörer testar och utvärderar mattan, säger Gerhard.
Han berättar vidare att konstruktionen förbättrats och att man dragit ner på avståndet mellan bjälkarna. Nu är mattan dragspelsformad, och tar mindre plats när den transporteras och förvaras.

Annons
Annons

Utvärderingen beräknas vara klar före årsskiftet.
–Något företag har testat på myrmark, men den måste även testas för att kunna passa den breda publiken. Man behöver utvärdera traditionella användningsområden och få in den breda återkopplingen innan produktionen kan komma igång. Det kan vara en liten detalj som gör att vi landar rätt i produktionen.

–Hade det inte varit för torksommaren hade all information varit på plats vid det här laget, som det ser ut behöver vi ett par månader till. Men nu tokregnar det i västra Götaland, det gillar vi!

Text: Karin Bernle

SKOGEN 11/2013

 

Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons