185 000 kubik skog blir skyskrapa

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Det japanska skogsbolaget Sumitomo Forestry Co är ett företag med anor. Det grundades 1691 och fyller alltså 350 år 2041. För att fira det planerar man att bygga en träskyskrapa i Tokyo som ska bli just 350 meter hög och stå färdig samma år, enligt The Guardian. Huset får 70 våningar.

Mängden trä som kommer att gå åt beräknas till 185 000 kubikmeter. Helt i trä blir huset dock inte. Tio procent av materialet i konstruktionen blir stål och konstruktionen måste anpassas till risken för jordbävningar i Japan.

Annons
Annons

Enligt dagens kalkyler kommer bygget att bli ungefär dubbelt så dyrt att bygga som ett konventionellt hus i samma storlek. Sumitomo Forestry tror dock att kostnaderna hinner sjunka innan huset är färdigt, tack vare tekniska landvinningar och innovationer inom träbyggnadsområdet.

Byggnadens fasad kommer att vara klädd av balkonger som ska husera gröna växter. Växtklädda fasader och tak ses som ett sätt att förbättra miljön i framtidens stadsmiljöer.

ANDERS DANIELSSON

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons