185 000 kubik skog blir skyskrapa

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Det japanska skogsbolaget Sumitomo Forestry Co är ett företag med anor. Det grundades 1691 och fyller alltså 350 år 2041. För att fira det planerar man att bygga en träskyskrapa i Tokyo som ska bli just 350 meter hög och stå färdig samma år, enligt The Guardian. Huset får 70 våningar.

Mängden trä som kommer att gå åt beräknas till 185 000 kubikmeter. Helt i trä blir huset dock inte. Tio procent av materialet i konstruktionen blir stål och konstruktionen måste anpassas till risken för jordbävningar i Japan.

Annons
Annons

Enligt dagens kalkyler kommer bygget att bli ungefär dubbelt så dyrt att bygga som ett konventionellt hus i samma storlek. Sumitomo Forestry tror dock att kostnaderna hinner sjunka innan huset är färdigt, tack vare tekniska landvinningar och innovationer inom träbyggnadsområdet.

Byggnadens fasad kommer att vara klädd av balkonger som ska husera gröna växter. Växtklädda fasader och tak ses som ett sätt att förbättra miljön i framtidens stadsmiljöer.

ANDERS DANIELSSON

Publicerad:
 • Så motiveras till mer naturvård

  Ett enkelt poängsystem som belönar även små naturvårdsinsatser. På så sätt skulle skogsägare kunna steppa upp nivån på hållbarhet och slippa tvingande regler om hyggesfria metoder. Det anser Erik Hjärtfors i Sista ordet i SKOGEN.
 • Annons
 • "Utredningen missar äganderättens betydelse"

  Skogsutredningen ger  uttryck för att skogen är en gemensam resurs som ska förvaltas i dialog mellan alla olika intressegrupper. Inget nämns om skogsägarens särställning och det fundament som äganderätten utgör i ett demokratiskt samhälle, skriver Södra i sitt remissvar
 • Sveaskog höjer timmerpriser i norr

  Sveaskog höjer timmerpriserna i norra Sverige med 30-50 kronor per kubikmeter fast mått under bark.
 • Annons
 • Transparent trä har blivit grönt

  Helt biobaserat – och mer genomskinligt än någonsin. KTH-forskare har tagit ytterligare kliv i utvecklingen av transparent trä.
 • Snart dags för nationell jämställdhetskonferens

  Den 11 maj håller Noliamässan och Skogslänet Västerbotten en jämställdhetskonferens för alla med anknytning till skog. "Tveka inte att delta, kunskap är inte tung att bära", säger Monica Forsman som utformat programmet.
 • Annons