120 forskare varnar för EU:s skogspolitik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Största delen av skogsprodukterna är kortlivade, som papper och biobränslen, hävdar forskarna.
120 forskare varnar för EU slagit in på fel väg vad gäller skogen. De anser att Inriktningen, med bland annat ökad användning av biobränslen, kan leda till ökade utsläpp av växthusgaser, enligt Altinget.

De 120 forskarna, varav 20 svenska, har skrivit ett öppet brev till EU:s miljöråd. I brevet  varnar de för att EU-kommissionens lagförslag om skogens roll i klimatarbetet kan  leda till större förluster av biologisk mångfald samtidigt som det uppmuntrar till ökad avverkning och leder till ökade utsläpp i slutändan.

Annons
Annons

En av huvudförfattarna är Stig-Olof Holm, universitetslektor vid Umeå universitet

– Får vi ökad avverkning så är det en stor risk att det i slutändan blir en ökad halt av växthusgaser i atmosfären. Detta eftersom det är hypotetiskt att anta att vi skulle bygga in så stora mängder av trämaterialet i byggnader och samtidigt ersätta så stora mängder fossila bränslen med biobränslen, att det skulle gynna klimatet i slutändan, säger Stig-Olof Holm till Altinget.

– Verkligheten ser inte ut så i dag. Största delen av skogsproduktionen omsätts till produkter som är kortlivade, kräver mycket energi att tillverka och som snabbt ger utsläpp, såsom inom pappersindustrin, säger han.

Läs artikeln i Altinget

 

 

 

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons