1. Det är sällan roligare att skjuta 30 älgar än 10. Många fällda älgar ger ofta bara mer tid i slakteriet och det saknas plats i frysarna.
2. Just därför vill jägare sällan betala lika mycket för de sista älgarna som de första. Arrendepriserna blir i underkant när viltstammarna blir för höga.
3. Låg avskjutning tycks inte vara något stort problem. Vem bromsar jakten mer än många jägare själva, genom egna och mer långtgående begränsningar?
4. På de flesta håll i landet är avkastningsvärdet av jakten mycket lägre än det från skogen.
5. Forskning visar att en älg behöver födas med 20 till 40 hektar ungskog för att klara vintern. Hur mycket ungskog och älg finns det hemma hos dig?
6. Värdet av upplevelser, kamratskap och frisk luft tillfaller inte markägaren. Men markägaren betalar alla kostnader för skador.
7. Skogsägaren är markägare, jägaren är arrendator. Är det inte rimligt att markägaren får bestämma över sin fastighet?
8. Sex älgar per tusen hektar är mycket älg, i ett historiskt perspektiv.
9. Älgstammen kan fördubblas hur många gånger som helst. Den kommer ändå att vara för liten i mångas ögon. En gång i tiden var 15 000 älgar för lite, idag är 100 000 älgar för lite.
10. Älgskadorna är inte någon ogrundad hotpropaganda, utan verklighet. 80-talets älgskador orsakar redan idag miljardförluster för skogsbruket.
11. Älgskadade rotstockar är ett pris som våra barnbarn betalar för dagens jaktlycka.
Text: Erik Viklund