Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
För 30 år sedan slog svenska sågverk rekord i volymen sågat bokvirke. I dag finns bara ett boksågverk kvar. Köparna av bokvirke är lätträknade och de stora virkesvolymerna blir kopieringspapper. En överanvändning av bokvirke i möbler i offentliga miljöer under 1980- och 90-talen brukar lyftas fram som en förklaring till konsumenters ointresse för virket i dag.
Möbelföretaget Gärsnäs från Österlen i Skåne har de senaste åren satsat på att köpa mer svenskt virke till sina möbler. Ambitionen är att göra boken vacker och populär igen. Under en bokskogsdag i Skåne i våras visade företaget upp sin stol Ronja i massiv bok.
– Förr använde man ofta en ytbehandling som gjorde att bokträet såg ganska platt ut. Det finns andra behandlingar i dag som får träet att se mer levande ut, sade Petra Mattsson som är miljö- och hållbarhetsansvarig på Gärsnäs.
Förutom att råvaran ska vara lokal ställer Gärsnäs även höga krav på naturvärden och biologisk mångfald. FSC-certifiering och hyggesfritt brukande är basen, därtill finns en kravlista på bland annat ”högkvalitativ” död ved samt fler hänsynsträd.
Företaget tror att just höga krav på skogsbruket kan vara ett sätt att sälja svenska möbler och planerar att ta fram kravspecifikationer även för andra trädslag.
Behovet är dock blygsamt. Gärsnäs behöver endast tio till femton kubikmeter sågat bokvirke per år. Om det är konjunktursvackan och en allmän minskad efterfrågan på möbler som är orsaken eller om det fortfarande råder ett ointresse för möbler av bokvirke är oklart, men faktum är att stolen i massiv bok inte varit någon försäljningsframgång.
– Den har inte mottagits lika bra som vi hoppats, sade Petra Mattsson.
Med ett inköp på 250 000 kubikmeter är pappersbruket i Nymölla utanför Bromölla
i Skåne Sveriges största köpare av bokvirke. Utan dem hade det inte funnits någon större köpare av bokvirke alls med industri i Sverige.
Bruket är marknadsledande på kopieringspapper och dess industriprocess är anpassad efter en viss andel bokvirke.
– Vi önskar ett jämnt flöde av bokmassaved, sade Leo Witick, hållbarhetsansvarig på Sylvamo som sedan drygt ett år äger bruket och är en avknoppning från den internationella skogsjätten International Paper.
Men bara hälften av råvaran är svensk.
– Vi får inte tillräckligt med bok från Sverige, utan måste köpa från Polen och Tyskland, sade Leo Witick.
Golvtillverkaren Kährs köper i genomsnitt 200 kubikmeter bok om året. Inköpen koncentreras till vart femte år och då köps tusen fastkubikmeter från bokskogarna i Skåne, Blekinge och Halland.
Magnus Bergström som är timmerinköpare på Kährs skulle önska att efterfrågan på golv av bokvirke var större. Inte minst eftersom det finns många bokskogar, medan det är svårare att hitta skogar med mycket ek och ask.
Han konstaterar att konsumenters smak och efterfrågan inte alltid är helt lätt att begripa sig på. Det råder nämligen en stor efterfrågan på vitpigmenterat ekgolv med så lite kvist som möjligt.
– Då hade man ju lika gärna kunnat köpa bok som står här ute i skogen och är neutral och ljus, sade Magnus Bergström.