SKOGEN #5: Tema natur- & viltvård

Kulturträd berättar

12 juni Historia, kultur och språk, slöjd, skrönor och vanliga efternamn – träden finns överallt. Hamlade askar, katade tallar och bastlindar hjälper oss att förstå människans aktiviteter i markerna.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:
En hamlad gårdsask i Slättåkra, norr om Halmstad, med mer än tre meters omkrets. På samma gård finns ytterligare tre hamlade träd. Foto: Ulla Sundin Beck

Träd som bär spår av fäbodsaktiviteter, som har använts som del av jaktfällor eller som har skadats vid svedjebruk berättar om vår gemensamma historia. Begreppet culturally modified trees (CMT) avser träd som är biologiska kulturarv och som ger en chans att förstå människans aktiviteter i markerna. Några exempel är hamlade askar, katade tallar och bastlindar.

Detta och mycket mer beskriver biologen och landskapshistorikern Tomas Ljung i sin artikel i en färsk gratisbok från myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof). I den berättar tio forskare från olika forskningsområden om trädens många olika kulturella roller.

I dag finner man ofta de äldsta träden i stadsmiljöer, parker och kyrkogårdar. De är kulturhistoria och måste skötas om för att fortsätta att berätta om den. Landskapsarkitekt Katarina Henriksson skriver bland annat om detta. Andra artiklar handlar om efternamn, slöjd, björksav och barkbröd, skrönor och förvaltningen av skogsallmänningar i Norra Österbotten under 1600-talet.

Träd är som bekant inte bara virke och massa. Historia, kultur och språk, slöjd, skrönor och vanliga efternamn – träden finns överallt.

Boken bygger på föredrag från ett arrangemang som ordnades av Isof.

LÄS MER

Annika Karlholm, Tommy Kuusela, Kristina Neumüller och Eva Thelin: Träd i Sverige – kulturhistoriska och samtida perspektiv (Institutet för språk och folk minnen, 2024).

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb