100 års skogspolitisk träta om frihet under ansvar

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Föreningen Skogens höstexkursion 1916. Foto: Jägmästare Eric Darle.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR Statlig styrning eller frihet under ansvar? Frågan debatterades på Föreningen Skogens Höstexkursion 1916. Får vi ett slutgiltigt svar under Höstexkursionen 100 år senare? undrar föreningens vd Bengt Ek.

Skogsdebatten om frihet under ansvar var lika het på Höstexkursionen 1916 som den blir under Höstexkursionen 2016, nu i månadsskiftet.

Annons
Annons

Hela havet stormar nu i skogspolitiken. Skogsvårdslagen och miljömålen ses över och landet ska få ett nationellt skogsprogram. Många är rädda att bli den som saknar stol när stormen lagt sig. Och allt detta ska debatteras på Föreningen Skogens Höstexkursion när skogssektorn samlas utanför Östersund den 31 augusti och 1 september. Deltagandet är för övrigt rekordstort.


Tillsammans för god skogsvård sedan 1882,  bli medlem i Föreningen Skogen du också!  Klicka här


Blir då skogen bäst skött med frihet under ansvar? Frågan har varit ett trätoämne i långt över 100 år. Den debatterades ”temperamentsfullt” på Föreningen Skogens Höstexkursion även år 1916. Så här sammanfattade vi exkursionsdebatten om frihet under ansvar i tidningen SKOGEN för jämnt 100 år sedan:

”Utan tvifvel var det lika allvarliga som gamla och svårlösta stridsämnen mellan det enskilda och statsintresset, som under loppet af denna dag dragits inför exkursionsdeltagarnas ögon. Här är gifvetvis icke platsen att gå på djupet med dessa frågor; vi skulle blott vilja framhålla, att för deras lyckliga lösning fordras icke blott medgifvanden från det allmänna till friare händer vid den enskilda skogshushållningen, utan ock en verksamhet från den enskildes sida, som visar, att verkligen lagstiftarnas afsikter fördelaktigast realiseras under friare former.”

Frågorna om balansen mellan statens och den enskildes intressen, men framför allt om hur man lättast uppnår statens mål, kommer aldrig få några slutgiltiga svar. Föreningen Skogen bjuder redan nu in till Höstexkursionen 2116 då vi lovar att frågan ännu debatteras.

Lösningen ligger alltså inte i utmaningen att hitta den rätta balanspunkten eller ens vilka mål vi vill nå. Debatten handlar i grunden inte om sakfrågor. Inte om vem som ska få överklaga ett beslut eller hur hårt man ska reglera vilka träd som borde lämnas vid slutavverkning. Inte ens om vilka fåglar som ska få flyga ostört i våra skogar.

Debatten handlar om politisk grundåskådning, om vilka grupper som man anser har rätt till vad, om hur mycket samhället behöver skogsnäringen och om hur mycket den röstande allmänheten litar på företagare, sina medmänniskor och staten.

Men även om debatten är densamma som för 100 år sedan har mycket förändrats. Skogsbruket har utvecklats enormt. Skogsskötseln, produktiviteten, den vetenskapliga kunskapen, tillväxten, virkesförrådet och arealen formellt skyddad skog. Men också brukandets systematiska utbredning, kunskapen om problemen och kraven från andra grupper i samhället.

I dragkampen om den enskildes och det allmännas bestämmande i skogen gäller det att inte bara fastna i rättigheter utan att fokusera på i utmaningarna. Skogsbruket måste utvecklas ännu mer under de kommande 100 åren än under de gångna.  Det kräver inte bara rättigheter utan visioner, kreativitet, arbete och samarbetsförmåga.

Och det kan inte sägas mycket bättre än vad artikelförfattaren Åke Berg redan gjorde i SKOGEN för 100 år sedan. Staten behöver ge skogsbrukarna en hygglig frihet och skogsbrukarna behöver leva upp till samhällets förväntningar. Det kräver en intensiv utveckling av skogsbruket.

Föreningen Skogen samlas under parollen ”Mer skog”. Odla mer, använd mer. Låt den brukas på fler sätt, ge den en rikare mångfald och låt brukandet präglas av mer kunskaper. Inte bara i Sverige utan i hela världen. Om 100 år samlas vi medlemmar till Höstexkursion 2116 och kollar vad vi fått gjort.

 

 

 

 

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons