SKOGEN Testar: Hur långt kan man gå i vippskor?

Mb-skor
SKOGEN har testat modell Tembea. En MBT med lite bredare sula. Cirkapris 2600 kr.

SKOGEN har testat modell Tembea. En MBT med lite bredare sula.  Cirkapris 2600 kr.

Snör på mig nya MBT-skorna och skjuter fart rätt ut i terrängen. Men det gäller att hålla sig på hyfsat jämt underlag när man rullar fram i allt högre tempo. Rak i ryggen och rätt hållning faller sig helt naturligt med den intrimmade hälsensorn som ger en behagligt mjuk gång. Undrar hur långt man kan gå i dessa vippskor?

Det är lite av en känsla att lära sig gå på nytt. Varje steg kräver tankearbete. Korrekt hälisättning, lagom långt steg och sedan rulla mjukt framåt. Man liksom skjuter fart och det blir en fjädrande gång. Viktigt att vinkla foten rakt fram i färdriktningen, lite utvinklade fötter gör annars att man tippar över och kan snubbla.

Efter första milen sitter den där lätt svajiga MBT-gångstillen i ryggmärgen och det känns som det enda rätta sättet att gå. Fötterna hettar till, det märks att skorna sätter fart på blodcirkulationen. Det är också behagligt att ta en paus och helt enkelt stå rakt upp och ner, gärna gunga lite fram och tillbaka med samma tyngdfördelning på båda benen.

Uppförsbacke och motlut kräver extra muskelarbete. I vissa lägen är det gränsfall och jag får ta i lite extra för att inte falla bakåt. Men man vänjer sig och skorna kliver in på favoritplats. Håller relativt högt gångtempo, men frestas knappast att börja springa.

Jämfört med tidigare modeller, med alltför stor rulleffekt och sulhöjd, är dessa skor mycket gångvänligare. Något designpris lär väl inte tillfalla MBT, men det kanske inte är nödvändigt på ett par urpraktiska hälsoskor. Däremot hade det inte varit fel att utrusta skorna med högre kvalité på skoremmarna, snörningen är A och O.

Kanske dags att ge vippskorna lite VIP-status, very importent pjuck. Hur som, jag tänker i alla fall gå vidare i de här skorna. Skönt att vara rund under fötterna under kontrollerade former.                           

/ LD