Låt oss hoppas på finsk effekt

Det är mycket rött i listorna den här månaden. Priserna har gått ner främst i Svealand och det är framför allt timmerpriserna som har sjunkit. Sågverksindustrin har haft en besvärlig start på andra kvartalet med minskad produktion och korttidspermittering av personal. När samhällen över hela jorden har stått stilla på grund av coronapandemin har efterfrågan på trävaror naturligtvis minskat.

Men nu har flera sågverksföretag meddelat att de återgår till en mer normal produktion i takt med att länder öppnar och efterfrågan så här års brukar vanligtvis vara hög. Låt oss hoppas att vi går en mer stabil tid till mötes när det gäller efterfrågan på trävaror och därmed också på virkespriserna.

I Finland har priserna gått upp den senaste tiden. Bakgrunden är bland annat att handelsvolymerna varit blygsamma under en tid på grund av sjunkande priser och besvärliga avverkningsförhållanden i vinter. 
Resultatet har blivit lägre virkeslager, vilket i sin tur har ökat efterfrågan och höjt priserna under våren, enligt Jan Slotte som är verksamhetsledare vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Det ska bli intressant att se om vi får samma effekt i Sverige. Avverkningsviljan har sjunkit och den totala anmälda arealen i april var 13 procent lägre än i april i fjol. 
En skillnad mot Finland är dock de stora problemen med granbarkborrar som vi har i Sverige och som tvingar många att avverka. Industrin vill dock inte bara ha barkborreskadat virke, utan behöver också färskt. Om avverkningsviljan är för låg kan köparna vara tvungna att komma med något lockbete för att få göra affär.

Mats Toftner på Hushållningssällskapet i Skåne tipsar i artikeln om gran- och björkskog på sidan 34 om hur skogsägare kan hålla uppe nettot i tider med sämre ­virkespriser. Han avverkar blandbeståndet i egen regi och säljer sedan varje sortiment för sig. Det är lite krångligare än att sälja allt till en, men kanske kan det vara värt att testa?
Till sist några noteringar i listorna: Norra Skogs­ägarnas och Norrskogs sammanslagning till Norra Skog gör att det ser annorlunda ut i listorna från och med nu. Vissa områden har fått nya gränser och det går inte att jämföra rakt av med tidigare slutavverkningspriser. Men där det går att jämföra handlar det om prisjusteringar snarare än stora förändringar.

Den som saknar Holmens priser i Västmanland, Örebro, Södermanland och södra Stockholm kan se fram emot dem i nästa nummer av SKOGEN. Holmen skriver på sin hemsida att nya prislistor för dessa områden är på gång, men de hade inte presenterats före tidningens pressläggning. Priserna i Lettland återkommer också nästa månad.

PlusSödras för­säljning av tallplantor har nästan fördubblats på fyra år.
Nu måste också ­produktionen av tallplantor öka.
 

MinusMed vårvärmen kommer bark­borren.
Är det trist att hoppas på en sval och ­regnig säsong?
 

SKOGEN 5/2020

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb