Virkespriserna har sjunkit den här hösten och gör så fortfarande. Den här månaden handlar det främst om sänkningar av massavedspriset i Mellansverige. Stora Enso och Holmen är stora köpare och det är också de som har beslutat att i vissa områden sänka det prima barrmassavedspriset till så låga nivåer som 255 och 260 kronor.
Det genomsnittliga priset på prima barrmassaved i Svealand ligger nu på 274 kronor, jämfört med 312 kronor för ett år sedan. I Norrland ligger det på 293 kronor, jämfört med 333 kronor för ett år sedan.
I Götaland är det genomsnittliga priset på prima barrmassaved nu 334 kronor, medan det för ett år sedan låg på 356 kronor.
Därmed kan vi konstatera att barrmassavedspriset i Svealand och i Norrland har sjunkit med tolv procent och i Götaland med sex. Granmassavedspriset har gått ner ungefär lika mycket.
Även björkmassavedspriset har sjunkit, men prisnedgångarna är inte lika stora. I Norrland är nedgången nio procent, i Svealand fem och i Götaland två jämfört med för ett år sedan.
Värt att påpeka är att den här jämförelsen gäller priser utan påslag och utan transportavdrag. För ett år sedan var premierna på massaved åtminstone i södra Sverige ganska stora.
Transportavdragen har inte ändrats så mycket på ett år, men sänker alltid massavedspriset i Norrland samt i Värmland och Dalarna i Svealand. Läs mer om det i SKOGEN 12/2019.
Frågar vi skogsbolagen om de sänkta massavedspriserna får vi svaret att pappersmassapriset har sänkts på världsmarknaden och att konjunkturen är sämre. Det är anledningen till att även råvarupriserna går ner.
Skogsägare vill förstås göra så bra gallringar som möjligt – sett ur skogens perspektiv. Samtidigt är det besvärligt om gallringen inte lönar sig ekonomiskt. Med sänkta massavedspriset kan det bli besvärligt, särskilt förstagallringar.
Kanske blir konsekvensen då att skogsägaren låter entreprenörerna ta ut för mycket i beståndet. Sajten Skogsforum har gjort en djupdykning bland gallringar sedan 1990-talet och konstaterar att vi – generellt sett – tar ut för mycket virke vid gallringarna och att detta får negativa konsekvenser. Läs mer om detta i SKOGEN 12/2019.
Timmerpriserna har den här månaden inte ändrats i någon nämnvärd omfattning. I huvudsak är det de sänkta massavedspriserna som gör att även flera av slutavverkningspriserna är lägre den här månaden.
Den som läser prislistorna uppmärksamt ser att Södra Väst har ett lägre slutavverkningspris den
här månaden och ändå är priset inte rödmarkerat.
En gammal klentimmerlista har dessvärre hängt med i beräkningarna lite för länge.
I själva verket sänktes klentimmerpriset på gran redan i september.
140 miljoner kubikmeter skog är skadad i Centraleuropa, inräknat skador från barkborrar och storm, enligt Danske Banks nyhetsbrev.
Fler publika byggnader byggs i trä, enligt branschorganisationen Svenskt trä. Fem av tolv finalister till Träpriset 2020 är offentliga byggprojekt.
SKOGEN 12/2019