/uppgift ur SE 2000/ biobränsle där träd eller delar av träd är utgångsmaterial och som inte genomgått någon kemisk process. Exempel är avverkningsrester (grot), energived, bark, spån, träpulver, pellets och briketter. Trädbränslen indelas i skogsbränsle, energiskogsbränsle och återvunnet trädbränsle, ofta benämnt RT-flis (ReturTrä). Återvunnet trädbränsle har tidigare haft annan användning, t.ex. gammalt emballage, formvirke, rivningsvirke och spill från ny- eller ombyggnad och särskiljs p.g.a. av vanligt förekommande kontamination av färgrester, metaller etc. Bränsle av avfallspapper och returlutar ingår inte i återvunnet trädbränsle och inte i trädbränsle.
Småskalig eldning: Torr ved ger effektivare eldning än rå ved. Normaltorr ved (25 % fukthalt) har omkring 10 % högre värmevärde än rå ved (50% fukthalt), i praktiken ofta ytterligare 10 % eftersom man får en högre verkningsgrad av torr ved i pannan. Jämförs ved med olja måste man ta hänsyn till skillnader i transport-, lagrings- och hanteringskostnader, pannans verkningsgrad m.m. Det ger oljan fördelar. Skogsbränslen kan eldas i små som stora pannor.
Storskalig eldning: En stor marknad är industri och större anläggningar, såsom skolor och sjukhus samt i kommunala värmeverk. Ett fastbränsleeldat värmeverk har nästan alltid fler bränslealternativ (el, olja, kol). Under sommaren kör man ofta med bara 10 % av full effekt. Då föredras ofta mer lättreglerad el eller olja. Fastbränslepannor brukar dimensioneras för att klara 50 % av maxeffekt. Det innebär ändå att upp mot 85 % av årets bränslebehov skulle kunna täckas av trädbränslen. Av energipolitiska skäl är intresset stort för utveckling av trädbränsleeldade kraftvärmeverk. För enbart elproduktion är trädbränslenas verkningsgrad dock alltför låg (30–35 %). Men i kombination med värmeproduktion kan utnyttjandet bli effektivare genom att en stor del av spillvärmen också tas hand om. En nackdel för de skrymmande trädbränslena är att effektiv elproduktion kräver mycket stora anläggningar. Kraftvärmeverk med normal ångpanna för en kombination av trädbränsle och t.ex. kol har med framgång utvecklats. Kraftvärmeverk baserade på kombinationer av gasturbin, ångpanna och ångturbin, samt olika slag av bränslen är under utveckling och kommer ge möjlighet till effektivt trädbränsleutnyttjande i stor skala.
Skogsencyklopedin