(Tectona grandis) ett uppemot 40 m högt träd i familjen järnörtsväxter. Stamomkrets kan bli flera meter. Trädet hör hemma i Indien och Indokina. Arten växer ofta på djupa jordar med torrsäsong på 3–5 månader. Förekommer mer sällan på kärraktiga marker. Arten uppträder i naturskogar i blandbestånd men kan efter brand bli beståndsbildande. De stora, motsatta, äggrunda och på undersidan vitfiltade bladen är helbräddade, och de talrika, oregelbundna, vita blommorna sitter i täta klasar i grenspetsarna.
Produktionen är förhållandevis låg, 8–15 kubikmeter per hektar och år. Omloppstiden i plantager anges vara från c:a 30 till 80 år beroende på virkets slutanvändning. Det är bredvid tallar, eucalypter och acacior ett av de vanligaste trädslagen för plantageskogsbruk där klimattypen är den rätta.
Virket är mörkt rödbrunt, hårt, tungt, elastiskt och oljehaltigt. Det har mycket god beständighet mot röta och insekter, sväller och krymper mycket lite vid fuktvariationer och är ett av de virken som står som referens mot vilka andra virekn jämförs. Vid maskinell bearbetning är verktygsslitaget stort, beroende på inlagringar av kiselsyra. Goda vedegenskaper och attraktivt utseende har gjort teak till en mångsidig produkt, i synnerhet utomhus. Det användes förr till skeppsbyggen, kajer, broar, järnvägsvagnar men idag mest till bl.a. till båtbyggeri, snickerier, möbler och husgeråd.
Skogsencyklopedin