träd som ej nått 1,3 meters höjd över mark. Skogsplantor kan vara såväl självsådda som odlade. Odlade plantor växer i allmänhet snabbare än självsådda i ungdomsåren, vilket är positivt då det ger en högre volymproduktion, men inte alltid positivt med tanke på kvaliteten i det blivande sågtimret, vars värdefullaste sortiment brukar hämtas ur rotstockarna. För snabb växt i ungdomsåren kan då dels ge ved av mindre täthet, dels ved med oönskat stora kvistrester.
Skogsplantor är ofta utsatta för angrepp av skadeinsekter och skadesvampar och plantavgång är inte ovanlig hos vare sig odlade eller självsådda plantor. Odlade skogsplantor ges därför ofta någon form av skydd, mekaniskt eller kemiskt. Behandlade skogsplantor skall hanteras enligt de villkor som kemikalieinspektionen fastställt för godkända preparat. Skogsbrukets plantskyddskommitté har givit ut rekommendationer för hur bekämpningsmedel bör användas.
Odlade skogsplantor måste vara av sådant slag och av sådan kvalitet att de klarar av förhållandena på ståndorten. Åtgärder mot dåligt plantmaterial som inte klarar av ståndorten på hygget består i att välja pålitliga och kunniga plantleverantörer och att kontrollera plantkondition före leverans. Även bristande vård under transport och hantering i fält sätter ned plantans livskraft. Självsådda plantor har i allmänhet de egenskaper som behövs för att överleva, men kanske inte de egenskaper som optimerar produktionen. Se även plantkvalitet, plantlagring i fält, planthantering, plantavgång.
Skogsencyklopedin