förfarande som enligt skogsvårdslagen ska anmälas till Skogsstyrelsen när en planerad skogsbruksåtgärd kan komma att ändra naturmiljön väsentligt.
Några typiska skogliga åtgärder som Skogsstyrelsen bedömt samrådspliktiga är byggande av skogsbilvägar och traktorvägar som innebär grävning och schaktning i större omfattning, skogsgödsling, askåterföring, dikesrensningar, åtgärder i nyckelbiotoper. Initiativet till samrådet skall tas av markägaren eller den som avser att utföra åtgärden. Detta sker genom att åtgärden anmäls till Skogsstyrelsen. Anmälan ska vara skriftlig med en karta samt en beskrivning av den planerade åtgärden. Samrådet innebär en dialog mellan företagaren och Skogsstyrelsen. Syftet är att klara ut vilken inverkan den planerade åtgärden kan få på naturmiljön samt vilka anpassningar som kan vara aktuella. Normalt resulterar samrådet i en överenskommelse där företagaren åtar sig att göra de anpassningar som behövs för att begränsa eller motverka negativ inverkan på naturmiljön. Om resultatet av samrådet inte resulterat i en anpassning kan Skogsstyrelsen förelägga markägaren att göra vissa åtgärder eller helt förbjuda åtgärden. Om detta beslut är så ingripande att pågående markanvändning avsevärt försvåras har markägaren rätt till ersättning. Det föreligger straffansvar för den som påbörjar eller bedriver en samrådspliktig verksamhet utan att först ha anmält den.
Det finns även vissa åtgärder i eller i anslutning till skogen som kan behöva anmälas för samråd till Länsstyrelsen. Dit hör till exempel byggande av annan väg än skogsbilväg. För exempelvis markvavvattning krävs tillstånd av Länsstyrelsen.
Ytterligare ett samrådskrav finns uttryckt i skogsvårdslagen § 20 där det står följande ”Innan avverkning sker inom ett område där renskötsel får bedrivas enligt rennäringslagen (1971:437) under hela året (renskötselns året-runt-marker) skall berörd sameby beredas tillfälle till samråd enligt föreskrifter som meddelas av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. Lag (1993:553)”.
Samråd behandlas även i den nya FSC-standarden, där ett av de områden som berörs är ursprungsbefolkningens rättigheter. Samråd har där getts en ökad vikt. Således sägs det uttryckligen att det ska vara framförhållning vid samråden. De ska ”behandla planerade skogsbruksåtgärder i ett landskapsperspektiv för en period om tre till fem år”. Se FSC–certifiering.
Skogsencyklopedin