Skogsencyklopedin

kokpunkt

ett ämnes jämviktstemperatur mellan dess flytande fas och gasfas (ångfas) vid ett givet tryck. Med hjälp av en kokbarometer, i meteorologin även kallad hypsometer, (i skogsbruket avser hypsometer en apparat för att mäta trädhöjd) kan man bestämma lufttrycket t.ex. på höga berg genom att mäta vid vilken temperatur destillerat vatten kokar eftersom vattnets kokpunkt varierar med lufttrycket. Det krävs mycket noggran temperaturmätning (0,1 hPa motsvarar c:a 0,003 °C).

Källa: Skogsencyklopedin, utgiven av Sveriges Skogsvårdsförbund (numera Föreningen Skogen), Stockholm år 2000. Redaktör: Michael Håkansson. På webbplatsen kan tillägg/korrigeringar förekomma.

Visa fler

Med eSKOGEN får du en nyhetsuppdatering till din e-postadress. Helt gratis, en gång i veckan.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb