(1) inträngning av vätska i poröst eller sprickigt material. I skogliga sammanhang menas (nederbörds)vattnets nedsjunkning i marken. Förutsättningarna för denna infiltration varierar med jordart, jordstruktur, vegetation, typ av nederbörd samt jordens vattenhalt vid nederbördens början. Infiltrationen kan mätas med en infiltrometer.
– (2) vätskors inträngande i växters (normalt luftfyllda) intercellularer, vilket dock inte behöver innebära någon volymförändring.
– (3) teknik att nybilda grundvatten på konstgjord väg i bassänger med avsikt att producera konsumtionsvatten genom att låta ytvatten passera genom en infiltrationsbädd. Om den naturliga grundvattentillgången inte är tillräcklig för ett vattenverk kan den förstärkas genom konstgjord infiltration av ytvatten. Den första infiltrationsanläggningen anlades i Göteborg redan på 1890-talet och den användes oavbrutet ända fram till 1960-talet. Tätorter som nu baserar sin vattenförsörjning huvudsakligen på konstgjord grundvattenbildning ä t.ex. Malmö-Lund, Uppsala, Västerås, Örebro, Eskilstuna, Södertälje, Gävle, Umeå, Karlstad och Kalmar.
Skogsencyklopedin