Skogsencyklopedin

frostfjäril

(Operophtera brumata) mätarfjäril vars larver äter på blad av många olika lövträd, inklusive fruktträd. Honan har förkrympta flygvingar och saknar flygförmåga. Hon måste därför klättra upp i träden när hon kläckts ur puppan som lagts i jorden. Hanen flyger under hösten, gärna efter den första frostnatten. Äggen läggs intill knoppar och efter övervintringen kläcks larverna. Kalätning förekommer.

Källa: Skogsencyklopedin, utgiven av Sveriges Skogsvårdsförbund (numera Föreningen Skogen), Stockholm år 2000. Redaktör: Michael Håkansson. På webbplatsen kan tillägg/korrigeringar förekomma.

Visa fler

Med våra nyhetsbrev får du ett handplockat urval av skogliga nyheter till din e-post varje vecka.

Jag godkänner att Skogen lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter
Skickar begäran