åtgärd i syfte att åstadkomma föryngring på skogsmark. Till föryngringsåtgärderna räknas t.ex. markberedning, plantering, sådd, naturlig föryngring och plantröjning. I princip skiljer man mellan naturlig föryngring, som utnyttjar det naturliga fröfallet i den gamla skogen, och artificiell föryngring, som innebär att skogsskötaren sår frön eller planterar plantor. Vid artificiell föryngring kommer det nya beståndet ofta att bestå av både odlade och naturligt föryngrade plantor.
Plantering är idag det helt dominerande föryngringssättet i Sverige. Plantorna är oftast så kallade rotade plantor eller täckrotsplantor, dvs. plantan levereras med sin rot i en ”jordklump” som oftast består av torv. Tidigare dominerade barrotsplantor, vars rotsystem ligger fritt. Dessa förekommer fortfarande, speciellt i södra Sverige.
Sådd som åtgärd förekommer också, men i mycket begränsad skala, och har så gjort sedan mitten av 1950-talet. Sådden har blivit intressantare under senare år genom utveckling av maskinell sådd.
Naturlig föryngring är en tredje föryngringsåtgärd och kan utföras genom att en del av det gamla beståndet lämnas kvar vid slutavverkningen, för att skydda föryngringen eller för att producera frö. Om målet är att naturligt föryngra marken med lövträd, exempelvis björk, asp, eller al, går det att utnyttja de avverkade trädens förmåga att skjuta rotskott eller stubbskott. Naturlig föryngring kan utföras med hjälp av beståndsföryngring varvid plantor, rot- eller stubbskott utnyttjas till den nya plantskogen eller som föryngring med hjälp av fröträd, då fröfallet från kvarlämnade träd och hyggeskanter utnyttjas som upphov till den nya plantskogen.
Oavsett om det nya beståndet ska anläggas genom plantering, sådd eller naturlig föryngring, så är den första åtgärden oftast markberedning. Mineraljorden blottläggs då på en större eller mindre del av föryngringsytan.
Röjning förekommer även under föryngringsfasen, dvs innan träden når 1,3 m, och kallas då plantröjning. Se även trakthyggesbruk. Jfr ungskogsfas, gallringsfas, slutavverkningsfas. Jfr föryngringstid.
Skogsencyklopedin