kemisk förändring av den yttre miljön, vilket innebär att vätejoner tillförs i högre takt än de bortförs eller neutraliseras. Härmed ökar surhetsgraden, vilket innebär att pH-värdet sjunker.
Utsläpp av försurande ämnen till atmosfären utgörs främst av svavel- och kväveföreningar som bildar svavelsyra respektive salpetersyra. Spridning kan ske över mycket stora avstånd. Omkring 80% av det sura nedfallet i södra Skandinavien har sitt ursprung i andra områden, främst i Europa. Nedfallet i Sverige är störst i södra och västra Götaland. En del av nedfallet kommer med nederbörden, s.k. våtdeposition. Skogsmark samlar dessutom upp betydande mängder sura partiklar och gaser med barr, blad och grenar, s.k. torrdeposition.
Nedfallet av sura luftföroreningar är en av orsakerna till markförsurningen. Andra orsaker är ändrad markanvändning, t.ex. skogsplantering eller igenväxning av öppen mark, ökad tillväxt p.g.a. kvävetillförsel och nya brukningsmetoder som gynnat skogsproduktionen. Särskilt sydvästra Sverige men även Mellansverige har påverkats av betydande markförsurning. I dag sker en kontinuerlig minskning av markens näringsförråd och man kan inte utgå från att dagens tillväxt är hållbar i ett längre perspektiv. Marken har dock flera buffertsystem som inom vissa gränser kan motverka pH-förändringar, bl.a. växternas upptagning av nitratjoner, nedbrytningen av döda växtdelar och kemisk vittring. Den naturliga vittringen kan dock oftast inte kompensera dagens betydande tillförsel av sura ämnen.
Allt eftersom markens pH-värde sjunker frigörs aluminiumjoner. Halten i markvattnet kan bli så hög att många växtrötter skadas eller att växtupptagningen av vissa mineralnäringsämnen allvarligt påverkas. Detta kan leda till floraförändringar. Det är också högst sannolikt att markförsurningen även är en bidragande orsak till de många skogsskador som uppträtt i Nord- och Mellaneuropa.
Markförsurningen kan motverkas genom kalkning. Effekter är dock inte helt klarlagda men kalkning påverkar flora och fauna. Åsikterna går isär hur viktigt kalkningen är för att minska risken för utarmning av skogsmarken.
Skogsencyklopedin